skip to main content

Dürüstlük itibarının korunması

Bir dava, herhangi bir iş anlaşmasını askıya alırsa, Cargill, hatalarının sorumluluğunu alır ve bunun sonuçlarını kabul eder.

January 01, 2015

1998'de Cargill, uluslararası tohum operasyonunu Monsanto'ya sattı ve Kuzey Amerika tohum işletmesini de satmayı planladığını duyurdu. Satış tamamlanmadan önce, Pioneer Hi-Bred, Cargill'in, fikri mülkiyetini (gen kaynağı veya tohum dokusu biçiminde) çaldığı iddiasıyla Cargill'e dava açtı. Bu suçlamalar, Cargill'in dürüstlüğünün sorgulanmasına neden oldu ve dürüst ve etik iş yapma konusundaki itibarını riske attı.

Pioneer Hi-Bred'in davayı açmasının ardından Cargill, yoğun bir iç soruşturma başlattı ve bu soruşturmanın sonucunda, aslında daha önce Pioneer Hi-Bred'de çalışmış bir Cargill çalışanının haksız bir şekilde, önceki işvereninden edindiği malzemeleri Cargill'in mısır yetiştirme programına dahil ettiği ortaya çıktı. Tarafsız bir danışman, Cargill'in suçu kabul etmemesini ve uzlaşma yoluna gitmeye çalışmasını önerdi. Buna karşın, uzun yıllara dayanan dürüstlük anlayışından ve etik kurallarına sıkı sıkıya bağlılığından ödün vermeyen Cargill yöneticileri bu öneriyi reddetti.

Cargill'in finansal direktörü Robert Lumpkins ve şirketin başkan yardımcısı Frederic Corrigan, soruşturma sonucunda elde edilen bulguları paylaşmak ve işleri yoluna koymak için Pioneer Hi-Bred ile doğrudan irtibata geçti. Davaya atanan Cargill avukatlarından Jeffrey Skelton şunları söylüyor: "Bu durum karşısında Pioneer yöneticileri çok büyük bir şaşkınlık yaşadı. Cargill'in hata yaptığını açıkça kabul etmesi, şirket içinden olmayan avukatlarımızın idrak edebileceği bir şey değildi."

Cargill, mısır yetiştirme programında yer alan yasa dışı malzemeleri yok etmeyi, Pioneer Hi-Bred'e 100 milyon dolar tazminat ödemeyi ve malzemenin gelecekteki kullanımı için lisans ücretlerini ödemeyi kabul etti. Ayrıca Cargill, şirketin uluslararası operasyonlarını satın alan Mosanto'ya bazı malzemelerin ürünlerine girmiş olabileceğini de bildirdi. Dava sırasında Kuzey Amerika operasyonlarının satışını askıya alan Cargill, 2000 yılında bu işletmeyi başka bir alıcıya sattı.

Bu zorlu süreçle ilgili olarak, CEO Ernie Micek, şirkete açık bir mektup yazarak her çalışanın şirketin etik kurallarına temel teşkil eden yedi anahtar fikirden oluşan Cargill'in Yol Gösterici İlkeleri'ne uyması gerektiğini hatırlattı. Bu mektupta şu ifadeler yer alıyordu: "Bu mesele kapandığında, yaşanan olaylar, Cargill'in bir sorunla açıkça yüzleşmekten ve gerekeni yapmaktan kaçınmadığını gösterecek. [Cargill] hepimizin gurur duyabileceği bir şirket."

Bugün Cargill bünyesinde çalışmaya devam eden Skelton, kıyasıya geçen bir yasal çözüm sürecinin her zaman doğru cevap olmadığını öğrendiği anı hâlâ hatırlıyor. Skelton bu konu hakkında şunları söylüyor: "Sonuç olarak etik kurallarımız sorunun olumlu bir şekilde çözümlenmesini sağladı. Böyle bir örneğe şahit olmak bana Cargill'in gerçek değerlerini öğretti."