skip to main content

Endonezya'da sorumluluk taşıyarak palmiye yağı tedarik edilmesi 

Harapan Sawit Lestari Tarlasında Cargill, sürdürülebilirliğe öncelik vererek, çevreyi korumakla birlikte çiftçilerin küresel talebi karşılamasına yardımcı olmuştur. 

January 01, 2015

Palmiye yağı, pizza hamurundan ve çikolatadan, şampuana ve ruja kadar yüzlerce üründe kullanılan önemli bir bileşendir. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın işi buna bağlıdır ve talebini artması beklenmektedir. Ancak bu çok yönlü yağın kullanımı sonsuz olacak gibi görünse de, palmiye yağının sorumsuz üretimi, başta Endonezya ve Malezya bölgeleri olmak üzere ürünün yetiştiği tropik ortamlarda zarar verici bir etkisi olabilir.

Çevrenin korunmasına yönelik artan ilgi, palmiye yağı üretimi ile ilgili endişelerin artmasına yol açtı. Ancak Cargill’in palmiye yağı işinin temelinde, başlangıçtan itibaren çevre konusuna büyük bir ilgi bulunmaktadır. 2004 yılında, sektöre yönelik küresel sürdürülebilirlik standartlarının belirlenmesi için Sürdürülebilir Palmiye Yağı Yuvarlak Masası (RSPO) kuruldu. Bu, daha önce sıkı sürdürülebilirlik kuralları düzenleyen Cargill'in bir adım önde olduğunu gösterir.

İlk olarak Cargill, yüksek koruma değerine sahip alanların geliştirilmesini önler. Bunlar, bataklık kömürü alanlarını ve yerel toplum için önemli alanları kapsar. Şirket aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yakmadan arazi temizleme politikasını da başlatmıştır.

2005 yılında Cargill, Endonezya'nın Batı Kalimantan eyaletindeki bir ekim alanı olan Harapan Sawit Lestari'yi satın aldı. Başlangıçtan itibaren, şirketin sürdürülebilirlik öngörüsü ve güvenilir çalışmaları ekim alanı işlemlerine ilham kaynağı olmuştur. Cargill, eğitim, öğretim ve altyapıya uzun bir zaman harcayarak, ekim alanı işlemlerinin sürdürülebilir tekniklere uygun olduğu kadar artan küresel talebi de karşılamasını sağladı.

Sürdürülebilirliğin en önemli yönü, her arazi hektarından elde edilen yağ miktarının en üst düzeye çıkarılmasına yönelik çabalarla verimin yükseltilmesi ile birlikte her palmiye ağacının sağlık ve verimliliğinin artırılmasıdır. Toprak koşullarını iyileştirme, belirli zamanlarda hasat etme, doğal haşere yönetim yöntemleri kullanma (kemirgen-avcı baykuş dahil) ve besin maddesi uygulamasını optimize etme yoluyla, aynı büyüklükte arazi kullanılarak üretim istikrarlı bir şekilde artmıştır.

Ayrıca Cargill, kaynakları korumak için sıfır atık işlemini de uygulamaya koymuştur. Boş meyve salkımları gübre olarak kullanılırken, kabuklar ve lifler ekim alanı ile yerli toplumlara elektrik üretme amacıyla kullanılmaktadır. Hatta palmiye işlemlerinde kullanılan su bile işlenerek ağaçları sulamak ve gübrelemek için yeniden kullanılmıştır.

Yeni uygulamalar arazi ve toplum için daha iyidir: işyeri güvenliği günlük bir öncelik ve zaman içinde ekim alanı kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Aile gelirinin artması ve hayat kalitesinin yükselmesi sayesinde, Batı Kalimantan toplulukları gelişerek büyüyebilmiştir.

2014 Şubat ayında, Cargill’in çabalarını tüm dünyada öğrendi. Harapan Sawit Lestari Ekim Alanı, Cargill'in tedarik ettiği palmiye yağına duyulan yüksek düzeyde güven duyan müşteriler tarafından verilen puanları yansıtan RSPO sertifikasına layık görüldü.

Palm Oil West Kalimantan Inpage Cargill’in Harapan Sawit Lestari Ekim Alanı, zorlu testlerden geçtikten sonra 2014 yılında RSPO tarafından verilen sertifikaya hak kazanmıştır.

Geleceğe bakıldığında, şirketin hedefleri daha da büyüyerek, ormanların yok edilmesini önlemeye, bataklık kömürü topraklarının kaybolmasını önlemeye (büyük miktarda karbon içeren) ve istismara karşı palmiye üretiminde yer alan yerli toplulukların korunmasına odaklanmıştı. Cargill, süregelen bu çabalarla küresel ticaret şirketi için önemli bir ilke daha adım atar: %100 sürdürülebilir palmiye yağı tedarik zinciri.