skip to main content

Doğal afetlerden sonra yeniden inşa

Doğal afetler yerel toplulukları vurduğunda, Cargill, afet yardımı sağlamak ve toparlanma sürecine liderlik etmek için diğer kuruluşlarla güç birliği yapıyor.

January 01, 2015

29 Ağustos 2005'te Körfez Kıyısı'nı vuran Katrina Kasırgası, kaydedilen on yedinci en büyük Atlantik kasırgasıydı ve ABD'de yaklaşık 1800 kişinin ölümüne neden oldu. Bu kasırganın ardından, elektrik kesintisi başladı, cep telefonları kullanılamaz hale geldi ve sokakları sel bastı. İş yerleri kapandı ve insanlar rüzgarın, devrilen ağaçların, sel sularının ve küflenmenin neden olduğu hasar yüzünden evlerini kaybetti.

Pek çok kişi için Katrina beraberinde, gıda ve temiz sudan ve hatta kanun korumasından mahrum kalınan korkutucu bir dünya getirdi. Etkilenen insanlar arasında, Alabama, Texas, Louisiana ve Mississippi'de yedi bölgede çalışan yüzlerce Cargill çalışanı da vardı.

"Büyük bir şans eseri Cargill, büyük ölçüde Katrina'nın yıkıcı etkilerine doğrudan maruz kalmamış olsa da Körfez Kıyısındaki çalışanlarımız ve işletmelerimiz için toparlanma süreci çok çetin ve zahmetli bir süreç olacak.”
—Cargill CEO'su Warren Staley ve Cargill Başkanı Greg Page'in ortak açıklaması

Cargill’in tahıl ve yağlı tohum işletmesi derhal, fırtına sonrasında kaybolan çalışanların bulunmasına odaklandı. Şirketin Westwego ve Reserve konumlarındaki iki kritik tahıl ihracatı silosunun yeniden çalışmaya başlamasını sağlamak başka bir öncelikli işti. Fırtına tam da kuzeyde sonbahar hasat zamanı başlarken vurdu ve ihracata yönelik yüksek miktarda ekinin Mississippi Nehri'ne dökülüp Louisiana'ya doğru sürüklenmesine neden oldu.

Cargill çok kısa bir süre içinde, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) dahil olmak üzere federal hükümet kurumları için çok önemli bir bilgi kaynağı haline geldi. Tahıl ihracatı sektörünün ülkedeki binlerce çiftlik müşterisi için son derece önemli olduğunu fark eden USDA ve FEMA, tarım ürünü ihracatı sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yardım edilmesine öncelik verdi.

Kasırgadan sonra, çok büyük bir kesimi ilgilendiren ve hayati önem taşıyan başka bir ihtiyaç daha ortaya çıktı: evini kaybedenlerin barınma ihtiyacı. Washington DC'deki kurumsal ilişkiler ekibiyle birlikte çalışan Cargill’in tahıl ve yağlı tohum işletmesi, çalışanların barınma ihtiyacının geçici olarak karşılanması için FEMA'dan 51 treyler ve mobil ev ayarladı. Bazı treylerler çalışanların evlerine teslim edilirken bazıları da Westwego ihracat tesisinin çevresine yerleştirildi. Cargill ile uzun süredir iş ortaklığı yapan Living Lands & Waters gibi kuruluşlar temizleme ve yeniden inşa etme çalışmalarına destek verdi. Cargill’in Cargo Carriers işletmesinin başkanı Rick Calhoun şunları söyledi: "Evsiz kalan çalışanların pozitif yaklaşımını ve gayretini kelimelerle anlatmak neredeyse imkansız. Buna, Louisiana'daki hayatın ‘normale dönmesi’ için aylar boyunca normal işlerinden ve hayatlarından vazgeçen ekibin şefkatini ve enerjisini de katmak lazım."

"Evsiz kalan çalışanların pozitif yaklaşımını ve gayretini kelimelerle anlatmak neredeyse imkansız."
—Rick Calhoun, Başkan, Cargill Cargo Carriers

Banka hesaplarına erişemeyen çalışanları (telekomünikasyon ve elektrik sistemi kullanılamaz hale gelmişti) desteklemek için Cargill, Çalışan Acil Durum Yardım Fonu oluşturdu. Bu yardım fonları, çalışanların yaşadığı kayıpların önem derecesine göre çalışanlara dağıtıldı.

Katrina Kasırgası'ndan yaklaşık bir ay sonra, ABD Başkanı George W. Bush, Cargill'e bir teşekkür mektubu yazarak şunları söyledi: "Cargill'in yaptığı çalışmalar Ulusumuzun karakterini ve yüksek gücünü göstermektedir." 

Natural Disasters Inpage Afet sonrasındaki özverili çalışması nedeniyle Cargill'e teşekkür etmek amacıyla ABD Başkanı George W. Bush tarafından kaleme alınan bir mektup bugün Rick Calhoun’un ofisinde asılıdır.

Cargill'in Katrina Kasırgası sonrasındaki tutumu, bu boyutta bir yıkım karşısında şirketin sergilediği iyi niyetin ve ekip çalışmasının örneklerinden sadece biridir. 1990 yılında Endonezya'da yaşanan tsunami felaketinin ardından ilk kez uygulamaya konan şirketin Doğal Afet Yardımı programı, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan doğal afetlerin ardından acil ve uzun vadeli yardımlar sağlamaya devam ediyor.

2011 ilkbaharında, dünyanın diğer yanında başka bir büyük çaplı afet meydana geldi: Kuzeydoğu Japonya'yı vuran bir deprem ve tsunamide 16.000 kişi yaralandı ve 300 milyar dolarlık maddi hasar meydana geldi. Bölgedeki yardım çalışmalarına destek olmak amacıyla Cargill tarafından yapılan bağışlar, tahliye merkezlerine ve yardım kuruluşlarına gıda ve erzak sağlamak için kullanıldı. 2014'te Cargill, Manitoba ve Saskatchewan eyaletlerinde yaşanan sel felaketinden etkilenenlere yardım etmek amacıyla Kanada Kızılhaç'ına ek bir bağışta bulunacağını duyurdu.

Cargill, bu tür krizlerden sonra başlayan yeniden inşa çalışmalarına gönüllü çalışma, finansal katkılar ve güçlü iş ortaklıkları yoluyla katılmaya devam ederek topluluklara olan bağlılığını gösteriyor