skip to main content

Afrika Boynuzu'nda kıtlıkla mücadele

Cargill, ailelerin son 65 yıldaki en büyük kuraklığı atlatmalarına yardımcı olmak için Afrika'nın doğu bölgesine 10.000 ton pirinç bağışında bulundu ve bunu bölgeye teslim etti.

January 01, 2015

2011'de, Afrika Boynuzu'nda, Cibuti, Eritre, Etiyopya ve Somali ülkelerinde yıkıcı bir kuraklık meydana geldi ve bölge genelinde büyük bir gıda kıtlığı yaşanmasına neden oldu. 13 milyondan fazla insan (Los Angeles ve Berlin nüfusunun toplamı kadar), acil gıda yardımı ihtiyacı içindeydi.

Somali'de durum son derece vahimdi. Son 20 yılda ilk kez Birleşmiş Milletler Somali'de resmen kıtlık olduğunu (şiddetli açlık, yetersiz beslenme ve bununla ilgili ölümlerin neden olduğu çok özel bir durum) ilan etti. 20 yıldır süren savaş ve şiddetin ülkenin kendi vatandaşlarına yardımcı olma yeteneğini yok etmesi ve insani yardım kuruluşlarının destek sağlamak için ülkeye ulaşmalarına engel olması bu acil durumu daha da karmaşık hale getirdi. Hiçbir şansı kalmayan yüz binlerce Somalili aile, yiyecek bulmak için ülkelerinden yola çıkıp yürüyerek kuzeydoğu Kenya'daki son derece kalabalık olan mülteci kamplarına gittiler.

2001'den beri, Cargill, dünya genelinde açlık sorunuyla mücadele eden en büyük insani yardım organizasyonu olan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (DGP) ile birlikte dünyadaki toplumların gıda güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır. Afrika Boynuzu'ndaki felaketle başa çıkmak için Cargill ve DGP ABD, gıda ihtiyacının en fazla olduğu yere gıda götürmek için birlikte çalıştılar.

Hindistan'dan Afrika'ya 23 günlük bir yolculuğun ardından Cargill’in pirinç sevkiyatı, gıda ihtiyacının en fazla olduğu Kenya'daki dokuz bölgeye dağıtılıyor.

Cargill, hissedarlarının da desteğiyle, 10.000 tondan fazla pirinci (bir ay boyunca bir milyondan fazla insanın beslenmesini sağlamaya yetecek kadar) tedarik edip ihtiyacın olduğu bölgeye teslim etti.

“Bu, şimdiye kadar Dünya Gıda Programına tek seferde yapılan en büyük kurumsal bağış ve bu bağış Afrika'nın bu bölgesinde gerçekten fark yaratıyor.” 
— DGP Doğu ve Güney Afrika sözcüsü David Orr

Bu girişimde büyük ölçüde Cargill’in tedarik, nakliye ve lojistik alanlarındaki uzmanlığına güveniliyordu. Şirket, Hindistan'daki fabrikalardan pirincin satın alınıp çuvallara doldurulmasını ayarladı ve kargonun Kakinada'daki bir gemiye yüklenmesine de nezaret etti. Hint Okyanusu'nda 23 günlük bir yolculuğun ardından Kasım ayında pirinçler Kenya'nın Mombasa şehrine ulaştı ve buradan da DGP'ye aktarılıp Kenya'daki dokuz bölgede yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı.

Cargill Kenya Ülke Sorumlusu Ivan Fernandes şunları söylüyor: “Biz, fazlalık olan bölgelerden ihtiyaç olan bölgelere gıda taşıyan bir şirketiz. Bu bağış, sahip olduğumuz benzersiz kabiliyetleri, ihtiyacı olan kişilere yardım etmek için kullanmamıza olanak sağladı ve bizim için çok tatmin edici oldu”.

— Kenya'da yardımdan yararlanan Rachel Gharo şunları söylüyor:
“Ailemin beslenme ihtiyacını karşılamaya çalışmak çok stresli bir süreçti. Çocuklarımın hayatta kalamayacağını düşünmeye başlamıştım. Bu yardım sayesinde artık diğer konuları düşünebiliyorum çünkü en azından yiyeceğimizin olduğunu biliyorum.”

Cargill’in pirinç bağışı, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Dairesi yöneticisi Dr. Rajiv Shah'tan tarafından Cargill’in o zamanki CEO'su Greg Page'e yapılan acil bir başvuru sonucunda ortaya çıktı. Shah, Afrika Boynuzu'ndaki binlerce çocuğun hayatlarını kurtarmak için herhangi bir eylem yapılmadan ölebileceğini anlattı.

Cargill İcra Kurulu Başkanı Greg Page şunları söylüyor: “Acil durum yardımı sağlamak doğru davranış. Ancak, kamu sektörünün ve özel sektörün açlığa yönelik uzun vadeli çözümlere de odaklanması ve bu gezegendeki yedi milyar insanın güvenli, besleyici ve uygun fiyatlı gıdalara erişebilmelerini sağlamak için birlikte çalışmaları da gerekmektedir.”