skip to main content

Süt ürünleri Rusya’da ön plana çıkıyor

Çiftçi gelirlerinin düşmesi ve süt kıtlığının yaygınlaşmasıyla Rusya’daki süt ürünleri krizi yaratıcı, ortak çalışmaya dayalı bir çözüme ilham veriyor.

January 01, 2015

2010 yılına kadar Rusya’da süt ürünlerinin verimli bir şekilde üretimi her zaman güç olmuştur. Endüstriyel tarımın yıllar boyunca yavaşlaması, ineklerin beslenmesinden başlayarak bir kısıtlılıklar dönemini tetiklemiş, inek başına verimin azalmasına ve tüm ülkede süt üretiminde devasa bir açığa yol açmıştır. Tüketici fiyatlarının yüksek olmasına karşın bu kısıtlılıklar dönemi devam etmiştir.

Rusya’da bir hayvan yemi müşterileri ağına sahip olan Cargill, bu sorunun çözülmesine yardım etmeye uygun bir konumdaydı. Şirket, çiftlik yönetimindeki aksaklıkların ve düşük kaliteli temel beslenme rejimlerinin sorunun kaynağı olduğunu ve Rusya’da inek başına yıllık 4.500 litre ortalama süt üretimine yol açtığını tespit etmiştir. Bu rakam Avrupa’daki ortalama 7.000 litre ve ABD’deki 10.000 litrelik üretimden belirgin bir şekilde düşüktür. Ancak piyasadaki dalgalanma, sorunu çözümlemeye yönelik ilk çabaları engellemiştir.

Cargill, yeni bir yaklaşım oluşturmak adına, taze süt ürünlerinde dünya lideri ve Rusya’nın en büyük süt alıcısı olan Danone Company ile birlikte hareket etmişti. Bu, iki şirket arasındaki ilk iş birliği değildi. Cargill ve Danone, 2010 yılında ABD’de birlikte çalışarak bir dizi yeni süt ürünleri tesisi ve işleme tesisi kurmuştur. Cargill, Rusya'nın benzersiz koşullarına uygun hale getirilebilecek bir başarı hikayesi olduğuna inanarak yol gösterici olması için daha önce gerçekleştirilen bu ortak girişimi referans almıştır.

Amaç, doğrudan kırsal süt ürünleri üreticileri ile çalışarak yerel, küçük ölçekli çiftliklere birleşik bir işletme gibi yaklaşmaktı. Danone yeni tarımsal stabilite, pazar rekabeti ve kârlılık dönemleri oluşturulmasına yardım edecekti. Cargill, çiftçilerin besleme programlarının verimliliğinin artırılmasına yardımcı olmak üzere yüksek kalitede hayvan yemi ve beslenme danışmanlığı sağlayarak bu girişimde rol aldı.

Program 2012 yılında 18 çiftlikten oluşan bir pilot çalışmayla başlatıldı. Günlük süt üretimi, hızla inek başına 1,3 litre artarak genel verim %8’e yükseldi. Hemen sağlanan bu ilerlemeden ilham alan Cargill ve Danone projeyi ulusal boyuta genişleterek Rusya’nın her yanındaki çiftçilere ulaştı.

Ancak Danone çiftçilerin katılımını sağladıkça değişime karşı beklenmeyen bir tereddüt ve dirençle karşılaştı. Bu yaklaşım çiftçilerin eski tekniklerden vazgeçmelerini, yeni teknolojilere kucak açmalarını ve daha sofistike hayvan besleme sistemlerini benimsemelerini gerektirmişti. Danone yem maliyetlerinin üzerine çıkan bir gelir elde etmenin avantajlarını vurgulayarak uzun vadede nasıl daha başarılı olabileceklerini gösterdi.

Danone Dairy Farmers Inpage Cargill’in süt ürünleri danışmanı olan Rick Canfield, ineklerin sağlığını değerlendirip besleme danışmanlığı verdiği Verbilovskoye Mandıra Çiftliği’ni ziyaret ediyor.

Sonunda ısrarları meyvesini verdi. Büyük çapta bir üretici olan Verbilovskoye Mandıra Çiftliği yeni programın kalite-fiyat oranını değerlendirdikten sonra üretimde önemli bir artış olduğunu bildirdi: bir yıllık deneme çalışmasının ardından inek başına günde 1,5 litreden 3,5 litreye verim artışı.

“Çiftçiler daha yüksek verim ve daha fazla gelir elde ederek kazandı. Danone sürekli iyi kalitede süt tedarikini güvenceye aldığı için, Cargill ise yemde ödeme gecikmesi riski olmadan satışların artmasıyla kazanıyor.”
— Vitaly Akimov, Süt Ürünleri İşi Grup Yöneticisi, Cargill Hayvan Besleme Rusya

Bugün Rusya’daki 55’ten fazla (yaklaşık %5) çiftlik bu yenilikçi programa dahildir. Bu, bakış açılarında önemli bir değişimin göstergesidir; artık çiftçiler modern süt ürünleri teknolojisini uygulamaktadır. Sonuç olarak çiftçilerin gelirleri artmıştır ve bu önemli piyasada ilerleme kaydedilmektedir.