skip to main content

Başarı farkı sorununa yönelik çalışmalar

Cargill Scholars Programı, Minnesota’nın sosyo-ekonomik bakımdan dezavantajlı öğrencilerine odaklanarak bu öğrencilerin gelişmesine yardımcı oluyor.

January 01, 2015

"Başarı farkı", öğrenci gruplarının, genellikle test puanları ve mezuniyet dereceleriyle ölçülen akademik performansındaki farkı anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Performans ve test puanlarındaki farklılık; ırk, etnik köken, dil ve hanehalkı geliri gibi birçok etkenin sonucudur. Bu etkenlerden herhangi biri, öğrencinin okuldaki başarısını etkileyebilir.

Minnesota eyaletinde ve özellikle de Minneapolis-St. Paul anakent alanında, beyaz öğrenciler ile azınlıklara mensup öğrenciler arasındaki başarı farkı epeyce fazla. Beyaz öğrenciler, eyalet çapındaki matematik ve okuma testlerinde siyah, Hispanik ve Kızılderili sınıf arkadaşlarını sürekli geride bırakıyor. Minnesota'da azınlıklara mensup öğrencilerin mezuniyet dereceleri ülkedeki en düşük dereceler arasında yer alıyor.

Cargill Foundation, bu başarı farkının kapanmasına yardımcı olmak ve söz konusu farkın oluşmasına katkıda bulunan faktörlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için 2001'de Cargill Scholars Programı'nı başlattı. Yerel öğretmenler ve yöneticiler tarafından belirlenen ve önerilen elli çocuğun bu programa katılmasına karar verildi. Dokuz yıllık bu kapsamlı girişim, akademik beklentileri yükselterek, yıkıcı davranışları önleyerek ve yaşam becerilerini artırarak öğrencilerin eğitimle ilgili performansını yükseltmek için tasarlandı. Dördüncü sınıfta özel eğitim ve aile danışmanlığıyla başlayan program, öğrencilerin Destination 2010 adlı üniversiteye teşvik programına geçtiği dokuzuncu sınıfa kadar devam etti. Program tamamlandıktan sonra bu öğrenciler, lise sonrası eğitim için 10.000 dolara varan burslara hak kazandılar.

Programın deneme yıllarında Cargill, öğrencilerin ve ailelerin eğitimin tüm yönlerine dahil olmasını sağlamaya odaklandı. Özel öğretmenler, okul gezileri ve müzik eğitimi, öğrencilerin hem okulda hem de okul dışında aktif olmasını sağladı ve ailelere de çocuklarının okul hayatının dışında kalmamak için ne yapmaları gerektiği anlatıldı. Minneapolis'te Big Brothers Big Sisters ile birlikte çalışan pek çok Cargill çalışanı, Cargill Scholars programına katılan 50 öğrenciye okul gezilerinde eşlik edip üniversiteye giriş sınavlarına çalışmalarına yardımcı olarak onlara rehberlik etti.

Cargill’in bu girişiminin etkisini ölçmek için Wilder Research Center, deneme öğrenci grubunu program boyunca (2001'deki ilk günden liseden mezun olunan güne kadar) takip etti. Araştırma sonucunda, Cargill Scholars programına katılan öğrencilerin akademik ve müfredat dışı etkinliklere ilgisinin arttığı, yaşıtlarıyla ve yetişkinlerle sosyal becerilerinde gelişme olduğu görüldü. Programı tamamlayanların %69'u lise sonrası eğitime geçti ki bu oran, bölge ortalaması olan %49'un epeyce üzerindedir.

Bugün, Cargill Foundation, Minneapolis anakent alanındaki dezavantajlı öğrencilerin akademik başarısını artırma amaçlı benzer girişimleri desteklemektedir. Dengeli beslenen öğrencilerin okulda daha iyi bir performans gösterdiğini bilen şirket, şu anda, anaokulu öncesinden altıncı sınıfa kadar olan erken çocukluk dönemi beslenmesini destekleyen programlara finansman sağlama konusuna daha çok odaklanmaya çalışıyor. Şu anda Cargill Foundation, Cargill genel merkezinin çevresindeki topluluğa hizmet veren kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yılda yaklaşık 8 milyon dolarlık bir katkıda bulunuyor. 

Cargill Bursiyerleri Programı, ebeveynleri ve mentorları öğrenme sürecine dahil ederek Minnesota’nın minik öğrencilerini akademik engelleri aşmaları yönünde destekliyor.