skip to main content

Departamentul meteorologic propriu al companiei Cargill 

Dispunând de meteorologi proprii şi de echipament de ultimă oră, compania utilizează prognozele pentru a spori eficienţa şi a reduce riscurile. 

January 01, 2015

De aproape un secol, Cargill şi-a utilizat resursele şi experienţa pentru a prezice cum poate fi afectată activitatea sa de condiţiile meteorologice. În anul 1926, compania colecta informaţii de la contactele aflate la diverse distanţe, în vederea publicării condiţiilor meteorologice în Cargill Crop Bulletin pentru comunitatea agrară. Până în 1960, importanţa stării vremii s-a deplasat pentru Cargill dincolo de agricultură, afectând tendinţele pieţei şi logistica pentru o gamă de operaţiuni, de la procesarea cărnii la minele de sare.

Experienţa companiei Cargill în domeniul prognozelor meteorologice reprezenta un avantaj competitiv şi, în 1975, a căpătat un statut formal, sub conducerea lui Erwin Kelm. Activitatea companiei Cargill a utilizat întotdeauna datele serviciului meteorologic guvernamental pregătite pentru marele public, dar, prin introducerea propriilor prognoze interne, compania a putut să satisfacă anumite necesităţi specifice ale operaţiunilor sale. Datele culese manual erau sintetizate în rapoarte personalizate, apoi transmise rapid către companie, pentru a ajuta liderii să ia decizii esenţiale care depind de starea vremii.

În acel moment, ideea unei companii comerciale (chiar şi a unei companii mari, precum Cargill) care dispune de proprii meteorologi era neobişnuită. Dar Mike McEndree şi John Cawhorn, primii meteorologi de la Cargill, care au început în 1975 şi, respectiv în 1976, şi-au demonstrat rolul esenţial în cadrul companiei.

„Obiectivul nostru este să oferim informaţii meteorologice pe care managerii nu le pot obţine local”, a explicat McEndree. „Pentru comercianţi, pot fi necesare informaţii despre starea vremii din alt stat sau altă ţară. Sau pot avea nevoie de rapoarte personalizate, precum cantitatea de ploaie şi prognoze pentru zonele de dezvoltare principale. Pentru divizii precum (CCI), ar putea fi necesare avertizări de ninsoare sau inundaţii.”

Pentru McEndree şi Cawhorn, şabloanele de monitorizare interne şi globale s-au dovedit a fi o sarcină complexă.

„Prognozele meteorologice sunt simultan o ştiinţă şi o artă.”
— Mike McEndree, Meteorolog şef, Cargill

Departamentul meteorologic primea observaţii din oră în oră din 10.000 de oraşe din întreaga lume, precum şi rapoarte prin telex şi hărţi din satelit, de la serviciile meteorologice naţionale. Tehnicienii sortau datele, scoţând observaţiile relevante pentru diverse divizii de afaceri din lume.

De-a lungul timpului, unităţile au învăţat să aplice în mod creator informaţiile meteorologice pentru tipul propriu de afaceri. De exemplu, divizia care se ocupa cu sarea din cadrul Cargill urmărea unde vor apărea următoarele furtuni de zăpadă, astfel încât să furnizeze cantităţi suficiente de sate pentru locaţiile respective, în timp ce Sunny Fresh Eggs, în prezent Cargill Kitchen Solutions, utilizau datele privind temperatura zilnică pentru a ajusta compoziţia hranei pentru găinile ouătoare.

Datorită noii tehnologii şi informaţiilor online care se obţine şi se accesează mai uşor, rolul actual al Departamentului meteorologic din cadrul Cargill s-a schimbat. Eve Iverson (nume anterior, Bowman), angajată cu vechime mare în companie, este acum specialistul în informaţii meteorologice al companiei care, în colaborare cu un meteorolog şi cu un analist din Olanda monitorizează şabloanele care ar putea afecta operaţiunile companiei Cargill. În fiecare dimineaţă, ea oferă o situaţie generală comercianţilor şi persoanelor care analizează recoltele din sediul pentru comerţ internaţional de la Geneva, Elveţia, precum şi către sediul central al diviziei pentru cereale şi seminţe oleaginoase de la Minneapolis, Minnesota. Aceste rapoarte detaliază prognozele meteorologice şi modificările şabloanelor pe termen lung care ar putea afecta furnizarea, comerţul şi transportul cerealelor.

Dacă modul de monitorizare a stării vremii a evoluat, un singur lucru a rămas acelaşi: monitorizarea meteorologică ajută compania Cargill să rămână competitivă şi să gestioneze mai bine riscul pentru numeroşii săi clienţi.