skip to main content

Un nou proiect de barjă îmbunătăţeşte transportul comercial 

În a doua jumătate a anilor 1930, Cargill şi-a început activitatea în domeniul construcţiei de nave printr-o idee inovatoare: o navă este mai eficientă decât două

January 15, 2015

Activitatea comercială a companiei Cargill se extinsese semnificativ, utilizând în mod frecvent căile navigabile interioare pentru transport. Dorind să extindă şi mai mult această strategie, preşedintele companiei, John MacMillan, Jr., a văzut o alternativă la modelul standard de remorcher şi barjă. Structura curentă, care ataşa un mic remorcher la o barjă masivă, nu era doar lentă, ci şi greoaie, deoarece trebuia să navigheze printre cotiturile întortocheate ale râurilor şi canalelor. De asemenea, preşedintele a observat că modul de configurare a încărcăturii era ineficient, iar spaţiul putea fi utilizat mai bine pentru a transporta mai multe cereale.

John Jr., faimos pentru spiritul său inventiv şi pentru pasiunea sa faţă de nave, a propus un design cu totul nou: conectarea navelor prin cabluri de oţel pentru a crea o unitate singulară, integrată. Barja avea să fie mărită, căpătând o lăţime apropiată de cea a ecluzelor prin care trecea, şi avea să fie turnată dintr-un singur strat de oţel în loc de lemn. Remorcherul avea să-i ofere barjei agilitate şi viteză, în timp ce barja avea să ofere spaţiul necesar pentru încărcătura suplimentară.

Exista o singură problemă: niciunul din antreprenorii contactaţi de Cargill nu avea suficientă încredere în această idee neconvenţională. Într-un final, Cargill a decis să trateze direct acest proiect, marcând începutul activităţilor sale în proiectarea şi construirea propriilor nave.

Noua barjă de tip „Carneida” a permis companiei Cargill să se deplaseze mai suplu pe căile navigabile, transportând eficient volume mari de culturi de la fermele din interiorul continentului, începând de la extremităţile sudice ale Canalului Erie, până la regiunea Marilor Lacuri şi mai departe, spre Atlantic. În cele din urmă, această inovaţie urma să aibă efecte extinse, transformând metodele de transport din domeniu şi inspirând alte inovaţii care au facilitat şi eficientizat accesul mărfurilor pe pieţele globale.