skip to main content

Viziunea lui Temple: metode mai blânde pentru producţia de carne 

Când Dr. Temple Grandin creează proiectul premiat pentru fabricile moderne de produse din carne de vită, Cargill este prima companie care pune proiectul în practică. 

January 01, 2015

În 1991, Dr. Temple Grandin a abordat divizia de soluţii pentru carne a companiei Cargill cu o propunere. Autoare şi profesor în zootehnie, considerată expert mondial în domeniul exploatării blânde a animalelor, Dr. Temple Grandin a avut o idee pentru un sistem îmbunătăţit de manevrare a vitelor. Proiectul era parţial inspirat de legătura de o viaţă pe care o avea cu animalele.

Când avea patru ani, Grandin a fost diagnosticată cu o formă de autism ce îi permitea să perceapă lumea înconjurătoare prin imagini şi simboluri, la fel ca animalele. Contactul de timpuriu al lui Grandin cu ferma de vite a mătuşii sale, precum şi educaţia sa, au ajutat-o să lanseze zonele dedicate animalelor vii din cadrul fabricilor de procesare, cu accent pe manevrarea animalelor în domeniul producţiei din carne de vită din întreaga SUA. Cercetările ei au condus la o serie de îmbunătăţiri critice, de la modul în care vitele erau preluate iniţial pe amplasament, până la modul în care erau pregătite, mutate şi procesate.

Planul lui Grandin includea ţarcuri dispuse sub formă de spic, cu o pasarelă centrală. Ţarcurile erau dotate cu apă şi spaţiu în care vitele puteau să se relaxeze după sosirea în camioane. În plus, pasarelele din fabrică au fost lărgite şi dotate cu pereţi înalţi, solizi, dispuşi într-un profil curbat, în serpentină, având rolul de a stimula animalele să se deplaseze înainte, fără ca atenţia să le fie distrasă. Ştiind că, în mod natural, vitele se deplasau din zonele întunecate spre lumină, ea a instalat sisteme de iluminat care să ajute la stimularea deplasării animalelor de la o zonă la alta.

Rezultatul a fost un proces mai liniştit şi mai eficient — mai bun pentru animale şi, prin urmare, mai sigur pentru muncitorii din fabrică. Cargill a fost prima companie care a implementat proiectul lui Grandin, observând îmbunătăţiri imediate atât la nivel de proces, cât şi în calitatea produselor.

După implementarea pilot a programului, Cargill a trimis proiectul revizuit în toate unităţile sale pentru produse din carne de vită şi de porc din America de Nord, stabilind un nou standard în manevrarea blândă a animalelor. Rezultatul a fost monumental, atât pentru Cargill, ca organizaţie responsabilă, cât şi pentru Grandin ca vizionar din domeniu.

„În cadrul Cargill, am lucrat mult timp cu Temple şi consider că diviziile noastre, clienţii, furnizorii şi angajaţii noştri au beneficiat de această relaţie de lucru”, spune Dr. Mike Siemens, care se află la conducerea diviziei Cargill pentru bunăstarea şi creşterea animalelor din Wichita, Kansas. „Lumea este un loc mai bun datorită muncii lui Temple, iar noi suntem onoraţi şi privilegiaţi să putem spune că lucrăm în colaborare cu ea pentru a asigura faptul că acest domeniu se îmbunătăţeşte continuu, cu progres măsurabil în timp.”

„Lumea este un loc mai bun datorită muncii lui Temple.”
— Dr. Mike Siemens, Lider al diviziei pentru bunăstarea şi creşterea animalelor, Cargill

În prezent, acest progres s-a extins dincolo de graniţele Americii de Nord, implicând o gamă mai largă de animale din unităţile de producţie de pe întregul glob.

Astăzi, Grandin continuă să activeze ca profesor în zootehnie la Colorado State University şi călătoreşte prin toată lumea ca purtător de cuvânt în numele autismului şi al manevrării blânde a animalelor. În 2010, revista TIME a prezentat-o în lista primelor 100 dintre cele mai influente persoane din lume. De asemenea, rezultatele obţinute de Grandin au inspirat producţia unui film biografic HBO: Temple Grandin, care a fost recunoscut atât în cadrul premiilor Emmy, cât şi Golden Globe. Rolul lui Grandin a fost interpretat de actriţa Claire Danes.