skip to main content

Prevenirea folosirii cerealelor deteriorate cu ajutorul Probe-A-Vac®

Un sistem pneumatic de vid oferă clienţilor metode mai eficiente de eşantionare şi întreţinere a calităţii cerealelor depozitate.

January 01, 2015

După sezonul de recoltă, fermierii depozitează cerealele în recipiente mari de stocare. În acest mod, cerealele rămân răcorite şi dulci pe durata iernii şi sunt gata de procesare primăvara. Uneori, din cauza roiurilor de insecte, a dezvoltării mucegaiului, a căldurii din recipient şi a altor factori dăunători, în interiorul recipientelor de stocare se pot forma „puncte fierbinţi” care compromit calitatea întregii recolte şi îi scad valoarea de piaţă.

În trecut, operatorii de cereale trebuiau să trateze punctele fierbinţi manual, cernând cerealele din recipient, fiind uneori nevoiţi să le golească integral pentru a descoperi zonele problematice. Era o activitate epuizantă pentru fermieri, în special când se apropia primăvara, deoarece în acest mod mai multă căldură pătrundea în cereale şi le strica şi mai mult.

Divizia Cargill pentru cereale, fondată în 1865, se ocupa de problema punctelor fierbinţi timp de aproape un secol. Însă în 1961, laboratorul de cercetare a cerealelor al companiei a remediat problema printr-o inovaţie majoră. Echipa a dezvoltat dispozitivul Probe-A-Vac® de eşantionare a cerealelor, o sondă care folosea vid pentru a eşantiona cerealele depozitate şi pentru a identifica punctele fierbinţi la o viteză şi cu o precizie de două ori mai mari decât metodele vechi. Cu ajutorul noii tehnologii, operatorii depozitelor puteau găsi zonele problematice de la adâncimi de până la 100 de picioare, fără a goli recipientele şi fără a deteriora recolta. În cazul infestaţiilor, duza cu vârf a sondei putea injecta insecticid direct în punctul fierbinte, eliminând insectele fără a afecta restul cerealelor. 

Probe A Vac Inpage Un pamflet instructiv distribuit de Cargill arată fermierilor cum să folosească sonda pentru a preleva în numai o oră mai multe eşantioane de cereale dintr-un recipient de stocare, de la adâncimi de 100 de picioare.

La doi ani după succesul lansării sistemului Probe-A-Vac, Cargill a modificat unitatea pentru a fi folosită într-un alt domeniu: seminţele de bumbac. Utilizând o serie de secţiuni interconectabile cu tuburi din aluminiu, sonda reproiectată penetra grămezile de seminţe de bumbac cu până de nouă ori mai adânc, folosind doar jumătate din mâna de lucru iniţială. Deşi Cargill a vândut, în 1987, numele şi invenţia Probe-A-Vac companiei Tandem Products, Inc., designul continuă să existe ca reper industrial şi este în continuare folosit de fermierii de pretutindeni.