skip to main content

Portretul unui lider: Ernie Micek

Ocupând postul de CEO, Micek se concentrează pe formalizarea programelor de îmbunătăţire în întreaga organizaţie, deschizând drumul dezvoltării globale.

January 01, 2015

Ernie Micek nu se mulţumea cu puţin. Înainte de a fi votat ca CEO al companiei Cargill, el a condus divizia Cargill de morărit al porumbului unde a căutat modalităţi de a îmbunătăţi performanţa individuală a angajaţilor, precum şi cea a afacerii în general. A făcut acest lucru prin dezvoltarea unui program formalizat, intitulat iniţial Total Quality Process (Proces calitativ total) şi implementat cu succes în anii 1980 în divizia de morărit al porumbului. În timp, acesta a devenit modelul de măsurare a succesului în întreaga companie, fiind redenumit în Cargill’s Business Excellence Program (Programul Cargill de excelenţă în afaceri).

Când Micek a devenit CEO în 1995, el a continuat să se axeze pe îmbunătăţirea angajaţilor şi a afacerilor, în special în cadrul Challenge 2000: o conferinţă globală, cu durată de 24 de ore, care se axa pe asigurarea calităţii şi pe progresul afacerilor în cadrul Cargill.

„Cum putem deveni furnizorul preferat? Cum putem crea produse noi la costuri minime? Cum putem fi numărul unu în domeniul siguranţei şi lider în domeniul protecţiei mediului?”
— Ernie Micek, CEO al companiei Cargill

Micek a încurajat angajaţii să lase la o parte munca pe ziua respectivă şi să fie atenţi la discuţiile deschise de diverşi lideri din cadrul companiei, inclusiv de el însuşi. De asemenea, s-a pus la dispoziţie pentru întrebările ridicate de angajaţii care telefonau din diverse ţări. Diviziile de afaceri participante au găzduit propriile evenimente în baza programului, utilizând jocuri, activităţi şi discuţii aprofundate pentru clarificarea suplimentară a mesajelor cheie din cadrul conferinţei Challenge 2000. Această conferinţă a fost realmente globală în anvergura sa şi foarte asemănătoare interacţiunilor care aveau să apară din reţelele de socializare doisprezece ani mai târziu.

Cu peste 10.000 de angajaţi care au participat din toate diviziile din 14 ţări diferite, Challenge 2000 a fost considerată „cea mai amplă conferinţă din lume”. Programul lui Micek le-a permis angajaţilor să colaboreze în timp real — un exemplu al modului în care Micek a perseverat în încercarea sa de ajuta compania Cargill să evolueze în direcţii inovatoare. Majoritatea aspectelor în care Micek i-a încurajat pe angajaţi să acţioneze aveau să se reflecte ulterior în planificarea strategică a companiei, la începutul anilor 2000, perioadă care a evidenţiat şi mai mult obiectivul companiei Cargill de a deveni „partenerul preferat” pentru fiecare dintre clienţii săi.