skip to main content

Lupta cu foametea din Cornul Africii

Pentru a ajuta familiile să depăşească cea mai cumplită secetă din ultimii 65 de ani, Cargill donează şi livrează 10.000 de tone de orez către estul Africii.

January 01, 2015

În 2011, o secetă devastatoare a cuprins Cornul Africii, în Djibouti, Eritreea, Etiopia şi Somalia, conducând la o cumplită lipsă de hrană în regiunea respectivă. Peste 13 milioane de persoane, echivalentul populaţiei combinate din oraşele Los Angeles şi Berlin, aveau nevoie imediată de alimente.

În Somalia, situaţia era extremă. Pentru prima dată în 20 de ani, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat oficial stare de foamete în Somalia – o condiţie specială, caracterizată prin foamete severă, subnutriţie şi deces. Pentru a complica şi mai mult situaţia, 20 de ani de război şi violenţă distruseseră capacitatea ţării de a-şi ajuta cetăţenii şi blocaseră accesul organizaţiilor umanitare care doreau să-şi ofere ajutorul. Neavând altă opţiune, sute de mii de familii somaleze au traversat ţara pe jos şi s-au îndreptat spre taberele suprapopulate de refugiaţi din nord-estul Kenyei pentru a găsi hrană.

Din 2001, Cargill s-a străduit să asigure disponibilitatea hranei în comunităţile din întreaga lume, împreună cu programul World Food Programme (WFP) lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite, cea mai mare organizaţie umanitară pe probleme de foamete la nivel global. Pentru a remedia situaţia gravă din Cornul Africii, Cargill şi WFP SUA au colaborat pentru a livra alimente în zone care aveau cea mai mare nevoie de acestea.

După o călătorie de 23 de zile din India către Africa, transportul de orez al companiei Cargill este distribuit în nouă districte din Kenya unde este cea mai mare nevoie de alimente.

Cargill, având sprijinul acţionarilor grupului, a obţinut şi a livrat peste 10.000 de tone (sau 22 de milioane de livre) de orez – suficient pentru a hrăni un milion de persoane timp de o lună.

„Aceasta este cea mai mare donaţie făcută vreodată de o companie către programul World Food Programme şi are un impact semnificativ aici, în această parte a Africii”. 
— David Orr, purtător de cuvânt pentru WFP – Estul şi sud-estul Africii

Efortul s-a bazat în majoritate pe experienţa companiei Cargill în descoperirea surselor, în transport şi în logistică. Compania a organizat achiziţionarea şi ambalarea orezului provenit din morile din India şi a supervizat încărcarea mărfurilor pe o navă din Kakinada. După o călătorie de 23 de zile peste Oceanul Indian, orezul a sosit la Mombasa, Kenya în luna noiembrie, de unde a fost transferat către asociaţia WFP, fiind distribuit familiilor nevoiaşe din nouă districte ale Kenyei.

„Suntem o companie care transportă zilnic alimente din zonele cu surplus în cele cu necesităţi. Această donaţie ne-a permis să ne utilizăm abilităţile unice pentru a ajuta persoanele aflate în impas, iar acest lucru ne oferă o deosebită mulţumire sufletească”, a spus Ivan Fernandes, Manager de ţară pentru Cargill Kenya.

„A fost cumplit de greu să-mi hrănesc familia. Mi-era teamă pentru viaţa copiilor mei. Datorită acestui ajutor, acum pot să mă gândesc şi la altceva, pentru că măcar sunt sigură că avem mâncare.” 
— Rachel Gharo, beneficiară a ajutorului în Kenya

Donaţia de orez a companiei Cargill a fost rezultatul unei solicitări urgente din partea Dr. Rajiv Shah, administrator al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, către Greg Page, Directorul executiv din acel moment al companiei Cargill. Shah a arătat cum alte mii de copii din Cornul Africii ar putea muri dacă nu se luau măsuri concrete de salvare.

„Ceea ce trebuie să facem este să oferim asistenţă concretă în caz de urgenţă”, a spus Greg Page, Preşedinte şi Director executiv al companiei Cargill. „Dar, atât sectorul public, cât şi cel privat trebuie să se concentreze pe găsirea de soluţii pe termen lung pentru foamete şi trebuie să colaboreze pentru a se asigura că întreaga populaţie de şapte miliarde de oameni de pe planetă are acces la alimente sigure, hrănitoare şi ieftine.”