skip to main content

Primul ulei de rapiţă durabil din lume

Concentrându-se pe susţinerea biodiversităţii în regiunea rurală a Germaniei, Cargill ajută un client global să-şi realizeze ambiţiile legate de găsirea unor surse durabile.

January 01, 2015

Insectele polenizatoare sunt extrem de importante pentru mediu şi, de asemenea, pentru alimentele care cresc în cadrul unui ecosistem. De fapt, albinele şi alte insecte polenizatoare sunt responsabile pentru una din fiecare trei îmbucături de alimente mâncate de consumatori. O polenizare slabă afectează întregul lanţ trofic, crescând preţurile şi ameninţând sursele durabile de culturi precum merele, nucile, cerealele, avocado, boabele de soia şi broccoli. În ultimii câţiva ani, la nivel global, numărul albinelor a scăzut continuu, conducând la îngrijorări în ceea ce priveşte biodiversitatea, insuficienţa culturilor şi viitorul alimentelor.

În Germania, numărul scăzut de albine a condus la reducerea volumului de polenizare pe terenurile agricole ale ţării. În 2012, Cargill s-a alăturat eforturilor pentru rezolvarea acestei probleme, ajutând la plantarea a 27 de hectare de rânduri de flori — o măsură de conservare care a ajutat insectele înainte şi după înflorirea culturilor. Fermierii germani au plantat rânduri de flori sălbatice între câmpurile de rapiţă (cunoscută şi sub numele de canola) pentru a crea o sursă de hrană pentru insecte, fapt care a ajutat polenizarea pe durata întregului an.

În doar câteva luni, întregul peisaj a dat semne clare de îmbunătăţire: noile habitate au atras albinele în zonă, acestea polenizând la rândul lor culturile din jur. Fermierii au estimat că noua activitate avea să intensifice şi polenizarea altor culturi din apropiere. Ideea funcţiona, dar era doar începutul. După plantarea florilor de rapiţă, Cargill i-a solicitat furnizorului său să cerceteze modalităţi mai ecologice de cultivare a rapiţei.

Solicitarea făcea parte dintr-o iniţiativă lansată de Cargill şi Unilever, un producător global de produse de igienă personală şi alimente precum margarina, pentru a ajuta compania Unilever să-şi reducă amprenta asupra mediului. În colaborare cu Unilever, Cargill a lansat primul ulei de rapiţă durabil şi verificat din lume.

În prezent, rafinăriile Cargill din Germania furnizează uleiul către fabrica de margarină din Pratau a companiei Unilever, ajutând producătorul să-şi atingă obiectivele legate de durabilitate. În prezent, florile de rapiţă care înfloresc în Germania au şi un alt scop: să ofere Germaniei o modalitate de a produce, în mod durabil şi pe scară largă, ingredientul principal pentru margarină.

Activitatea desfăşurată în Germania de către compania Cargill pentru cultivarea rapiţei a devenit un reper de marcă pentru implicarea fermierilor în domeniul biodiversităţii. De atunci, colaborarea a evoluat cuprinzând opt echipe pentru dezvoltarea culturilor din întreaga lume, care au plantat aproape 70 de hectare de rânduri de flori — un efort care ajută compania Unilever să-şi atingă obiectivele de a fabrica mai multe produse, mai durabil, până în anul 2020.