skip to main content

Restaurarea vieţii sălbatice în lungul Fluviului Dunăre

Când Ungaria a avut nevoie de ajutor pentru reintroducerea plantelor şi a animalelor native în mediul insulei Szabadság, Cargill s-a asociat cu fondul World Wildlife Fund.

January 01, 2015

Câmpiile deschise ale Ungariei, udate de apele fluviului găzduiesc un număr de specii native de plante şi animale sălbatice, precum şi un număr de activităţi în aer liber populare, însă, în ultimul secol, ţara s-a confruntat cu dispariţia a 94% din acest teren. În cadrul unei iniţiative concentrate pe conservare, Cargill s-a asociat cu fondul World Wildlife Fund (WWF) pentru a ajuta la restaurarea uneia dintre aceste importante zone, insula Szabadság.

Cunoscută şi sub denumirea de Insula Libertăţii, Szabadság este una dintre cele mai mari insule de pe Fluviul Dunăre şi este situată la scurtă distanţă faţă de unul dintre cele două porturi ale companiei Cargill pentru cereale şi seminţe oleaginoase din Ungaria. Problemele insulei au început în 1982, când un baraj din pietre a întrerupt fluxul de apă şi a cauzat umplerea mătcii fluviului cu aluviuni, fapt care a introdus, încetul cu încetul, plante neindigene în peisajul natural. Simţindu-se responsabilă pentru starea unui fluviu de importanţă critică pentru operaţiunile sale locale, compania Cargill a acceptat provocarea când a văzut o ocazie de a-şi oferi ajutorul.

În 2011, compania a donat 56.500 de USD pentru îndepărtarea aluviunilor, pentru mutarea conductelor de apă, pentru deschiderea barajului, pentru reducerea numărului de plante străine şi pentru reintroducerea pădurilor naturale. Angajaţii Cargill şi-au oferit timpul acestei cauze, călătorind din toată ţara pentru a îndepărta gunoiul şi plantele nefamiliare.

„Ne simţim responsabili pentru a asigura sănătatea şi vitalitatea [Fluviului Dunăre].”
— Szabolcs Makai, Şef de ţară,
Cargill Grain & Oilseed Supply Chain Europe

În urma acestor eforturi, o mare parte din insula Szabadság este, în prezent, restaurată. Pădurile indigene proliferează, iar animalele, cum ar fi gaia neagră, castorul european şi peştii de apă curgătoare, încep să reapară. În plus, Cargill şi WWF au modernizat sistemul de gestionare a apei din zonă, îmbunătăţind calitatea apei pentru peste 20 de milioane de oameni care depind de aceasta ca sursă de apă potabilă curată şi sigură.