skip to main content

Slachtoffer van bedrijfsongeval inspiratie voor veiligheid op de werkplek 

Dertig jaar na zijn ongeval helpt werknemer Jimmy Lafrance Cargills voederfabriek in Arkansas om het aantal bedrijfsongevallen terug te brengen naar nul. 

January 01, 2015

Jimmy Lafrance, een medewerker van de dagploeg in Cargills kalkoenvoederfabriek in Springdale, Arkansas waarschuwt zijn teamgenoten regelmatig om 'geen 'Jimmy' op te lopen'. In 1984 kreeg hij een bedrijfsongeval, waardoor hij nu een handprothese heeft. Maar Jimmy's ongeluk had ook een positieve kant: zijn ongeluk was de reden voor grote veranderingen in de fabriek, waaronder het moderniseren van veiligheidsprotocollen en nieuwe methoden om verdere ongelukken te voorkomen.

Dertig jaar later blijkt duidelijk dat deze inspanningen vruchten afwerpen: het ongeluk van Lafrance was sindsdien het laatste ernstige ongeval in de fabriek. Wat nu opvalt, is de grote betrokkenheid van de medewerkers en de inzet van het management, en het uitgebreide veiligheidsprogramma dat onder andere bestaat uit goede analyses van de werkplek, opleidingsprogramma's voor medewerkers en aandacht voor gevaarpreventie en doorlopende scholing.

“We werken als team aan veiligheid, zodat we 's avonds allemaal weer terug kunnen naar ons gezin”,
— aldus Jimmy Lafrance, Receiver, Cargill Poultry Processing

Het veiligheidsprogramma van de fabriek is zo succesvol, dat het nu door de Occupational Safety & Health Administration (OSHA) wordt aangemerkt als Star Voluntary Protection Program (VPP). Dit is een prestigieuze classificatie en een beloning voor de inspanningen van de fabriek op het gebied van veiligheid op de werkplek.

Gezien de schaal waarop de fabriek opereert, zijn deze veiligheidsresultaten geen kleinigheid. Er werken bijna 40 Cargill-medewerkers, die samen met Lafrance verantwoordelijk zijn voor de productie van voedzaam kwaliteitsvoer voor de tienduizenden kalkoenen die Cargill fokt in het zuiden van de Verenigde Staten.

De fabriek draait 100 uur per week, met twee ploegen die vijf dagen 10 uur per dag werken om de 5,6 miljoen pond (2800 ton) voer voor de door Cargill gecontracteerde kalkoenboeren in de regio te produceren, te laden en de vervoeren.

Maar hoe groot de vraag naar productie ook is, al het werk wordt op een veilige manier uitgevoerd. In alle Cargill-fabrieken worden de allerhoogste veiligheidsnormen nageleefd, om er zeker van te zijn dat ongelukken zoals dat van Lafrance niet meer zullen gebeuren.