skip to main content

Portret van een leider: Whitney MacMillan

Van 1976 tot 1995 zet de CEO de familienalatenschap van Cargill voort, waarbij het belang van kernwaarden wordt benadrukt en hij zijn visie voor wereldwijde impact deelt. 

January 01, 2015

Whitney MacMillan zei dat hij nooit het advies van zijn vader, Cargill MacMillan, heeft opgevolgd, zelfs niet als dit goed advies was, omdat "kinderen nooit het advies van hun ouders opvolgen". Maar toen hij zijn vader vroeg wat hij moest gaan studeren, zei de oude MacMillan: "Volg aan Yale University elk vak waar je de rest van je leven de kans niet meer voor krijgt. Studeer geen bedrijfskunde, want als je het bedrijfsleven in gaat, leer je alles wat je daarover moet weten en wat ze je op Yale leren is niet juist.”

Dit sprak Whitney aan en nadat hij in 1951 afstudeerde van Yale (met een graad in geschiedenis) begon hij zijn carrière op de handelsafdeling voor plantaardige olie van Cargill. In slechts twee jaar is Whitney een aantal keer verhuisd: Eerst naar het kantoor in San Francisco, Californië, daarna naar Manilla in de Filipijnen, waar Cargill iemand nodig had om het nieuwe kantoor te managen. Toen hij in 1956 terugkeerde naar de Verenigde Staten werd hij overgeplaatst naar de graanafdeling als handelaar en werd later manager van verkooppromotie en projectontwikkeling.

Whitney werd gerespecteerd om zijn creatieve manier van problemen oplossen en bleef zich omhoog werken bij Cargill. In 1962 werd hij vicepresident, in 1966 werd hij lid van de raad van bestuur en in 1975 werd hij president van het bedrijf. “Whitneys stijl van leiding geven was heel persoonlijk,” aldus Ernie Micek, die onder Whitney werkte en in 1995 CEO werd van Cargill. “Hij daagde mensen uit hun overtuigingen uit te leggen en werkte het liefst in persoon met mensen.”

Al snel na Whitneys promotie, stelde de toenmalige CEO Erwin Kelm voor de ethische code van het bedrijf samen te vatten in een beknopte verklaring. Het bedrijf had altijd hard gewerkt aan zijn eerlijke en respectvolle reputatie en zag geen noodzaak in een formele code op papier. Maar terwijl Cargill uitbreidde naar het buitenland, maakte het complexe web van internationale wetten en culturen het steeds moeilijker om transparantie te behouden. Whitney vatte de bedrijfswaarden samen in een verklaring betreffende professioneel gedrag die ervoor zorgde dat alle werknemers de verwachtingen van het bedrijf begrepen.

Toen Kelm in 1976 terugtrad, werd Whitney aangesteld als CEO. Terwijl hij voorzitter was, introduceerde Whitney het bedrijf op nieuwe, internationale markten.

“In de periode dat ik voor Cargill heb gewerkt, hebben we meer mensen uit de armoede gehaald dan elke andere organisatie ter wereld.”
— Whitney MacMillan, CEO van Cargill

Terwijl Cargill steeds internationaler werd, ontwikkelde Whitney een officiële vision statement om Cargills doelen voor de toekomst vast te stellen en die erop gericht was armoede in ontwikkelingslanden aan te pakken: “Wij zullen de beste zijn in het verbeteren van de levensstandaard van de vijf miljard mensen ter wereld.” Whitney geloofde dat dit mogelijk was als Cargill zijn kerncompetenties omarmde: “We zullen dit doen door grondstoffen te kopen, op te slaan, te transporteren en te distribueren. We zullen dit doen door concurrentie en efficiëntie in deze distributieketen aan te moedigen, te veranderen en te creëren.” Deze visie was Cargills eerste stap naar het worden van de wereldleider in het voeden van mensen.

Whitney MacMillan Inpage
De toekomstgerichte leider ontwikkelde 'A view to the Future', waarin acties uiteen worden gezet die Cargill in staat stellen wereldleider te worden in het voeden van mensen. 
 

Whitney was een echte visionair en bekleedde tot 1995 de functie van CEO. Onder zijn leiding werd het internationale bedrijf bijeengebracht door een aantal gedefinieerde principes en voorbereid op de 21e eeuw. Bij zijn pensioen zijn Whitney: "We zijn actief in landen die samen goed zijn voor meer dan 85% van het bruto binnenlands product van de wereld. En in dit proces hebben we onze cultuur, onze waarden en onze mogelijkheden behouden". Voor de toekomst geloofde Whitney dat als het bedrijf zich aan zijn waarden bleef houden, het succesvol zou blijven: “Ik zou deze benadering in de toekomst niet wijzigen. Ik zou bij onze grondbeginselen blijven.”