skip to main content

De visie van Temple: meer diervriendelijke vleesproductie

Toen Dr. Temple Grandin haar bekroonde blauwdruk voor de moderne vleesfabriek creëerde, was Cargill de eerste die deze in de praktijk bracht.

January 01, 2015

In 1991 benaderde Dr. Temple Grandin Cargill met een voorstel over vleesproductie. Deze auteur over en professor in dierwetenschappen, die bekend staat als de grootste expert op het gebied van waardige dierenbehandeling, had een idee voor een verbeterd veeverwerkingssysteem. Het was een project dat deels werd geïnspireerd door haar levenslange band met dieren.

Op vierjarige leeftijd werd bij Grandin vastgesteld dat ze een vorm van autisme heeft waardoor ze de wereld waarneemt via beelden en symbolen, net zoals dieren. Dankzij haar vroege kennismaking met de veeboerderij van haar tante, en haar opleiding, kwam ze op het idee van ruimtes voor levende dieren in vleesverwerkingsfabrieken, met de nadruk op het behandelen van vee in de Amerikaanse vleessector. Haar bevindingen brachten een reeks cruciale verbeteringen met zich mee, van de manier waarop het vee op locatie wordt ontvangen tot hoe het daarna wordt verzameld, verplaatst en verwerkt.

Grandins blauwdruk omvatte hokken in een visgraatpatroon en een centrale gang. In de hokken kreeg het vee water en ruimte om bij te komen van de reis per vrachtwagen. Daarnaast werden de gangen naar de fabriek verbreed en vernieuwd met hoge, dichte muren in een bochtige, kronkelende vorm waarin het vee vooruit blijft lopen en geen afleiding heeft. Met de kennis dat vee uit zichzelf van donkere naar lichte gebieden loopt, plaatste ze lampen om het vee van de ene ruimte naar de andere te laten lopen.

Het resultaat was een rustiger en efficiënter proces, wat beter is voor de dieren en dus ook voor de veiligheid van de fabriekswerkers. Cargill implementeerde als eerste de aanpak van Grandin en merkte direct verbeteringen in de proces- en productkwaliteit.

Na het testen van het programma introduceerde Cargill deze ontwerpaanpassingen in alle rund- en varkensvleesfabrieken in Noord-Amerika en bepaalde zo de nieuwe norm in de waardige behandeling van vee. Dit was een ongekende prestatie, zowel voor Cargill als verantwoordelijk bedrijf als voor Grandin als industriële visionair.

“Bij Cargill werken we al lang samen met Temple, en ik weet zeker dat onze bedrijven, onze klanten, onze leveranciers en onze werknemers hebben geprofiteerd van deze werkrelatie,” aldus Dr. Mike Siemens, die aan het hoofd staat van Cargills dierenwelzijns- en fokprogramma in Wichita, Kansas. “Onze wereld is een stukje beter geworden door het werk van Temple. We zijn dan ook vereerd en bevoorrecht dat we kunnen zeggen dat we met haar samenwerken om de industrie steeds verder te verbeteren en de voortgang hiervan te kunnen meten .”

“Onze wereld is een stukje beter geworden door het werk van Temple.”
— Dr. Mike Siemens, Hoofd dierenwelzijns- en fokprogramma, Cargill

Die vooruitgang heeft zich niet beperkt tot Noord-Amerika, aangezien het programma wordt toegepast op verschillend vee in productielocaties wereldwijd.

Tegenwoordig werkt Grandin nog steeds als professor in dierwetenschappen aan de Colorado State University en reist ze de wereld rond om te spreken over autisme en waardige dierbehandeling. In 2010 werd ze door TIME Magazine uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Grandins succes was de inspiratie voor een biografische film van HBO, Temple Grandin, die zowel Emmy Awards als Golden Globes heeft gewonnen. Actrice Claire Danes vertolkte de rol van Grandin.