skip to main content

Vervuiling beperken en de aarde beschermen

Om de scheepvaartgemeenschap te helpen de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen tijdens het transport te beperken, werkt Cargill samen met RightShip en vestigt Cargill een nieuwe milieunorm 

January 01, 2015

Bedrijven vertrouwen op duizenden zeeschepen om hun goederen veilig en efficiënt te vervoeren. Om precies te zijn wordt 90% van de wereldexport vervoerd over het water. En hoewel strak beladen schepen minder milieuvervuilende stoffen uitstoten dan andere transportmethodes zoals vrachtwagens en vliegtuigen, komen er toch koolstofdioxide (CO2), stikstofoxide (NOx) en zwaveloxide (SOx) vrij die schadelijk zijn voor het milieu.

Cargill is een van de grootste spelers in de scheepvaart. Het bedrijf transporteert ruim 220 miljoen metrische ton per jaar en brengt op jaarbasis ongeveer 12.000 havenbezoeken, verdeeld over 900 havens wereldwijd. In 2006 besteedde het bedrijf aanzienlijke tijd en middelen aan de handmatige screening van schepen om te bepalen welke voldeden aan de strenge veiligheids- en compliancenormen van Cargill. Cargill was vastbesloten om een verandering te bewerkstelligen en investeerde in RightShip, een Australisch bedrijf dat milieuvriendelijke scheepvaartpraktijken wil uitbreiden over de hele wereld. In samenwerking met de non-profitorganisatie Carbon War Room begonnen de partners met de ontwikkeling van een index voor de classificatie van schepen. Deze index werd de EVDI (Existing Vessel Design Index) genoemd en wees aan elk schip een letter toe, van ‘A’ tot ‘G,’ waarbij ‘A’ schepen de minste impact op het milieu hadden en ‘G’ schepen de meeste impact.

Cargill zorgde opnieuw voor deining in de scheepvaartgemeenschap, toen het bedrijf bekendmaakte dat het geen gebruik meer zou maken van schepen met de classificaties ‘F’ en ‘G’. Het was een doorbraak, omdat Cargill de eerste onderneming in de branche was die schepen weigerde te gebruiken die de meeste vervuiling veroorzaken. Deze belofte had wijdverspreide positieve effecten: de werknemers op Cargills schepen werden beschermd, klanten konden hun duurzaamheidsdoelen bereiken en bovenal hielp het de aarde te beschermen.

Cargill is medefinancier geweest van experimenten met SkySails, een enorme vlieger van Duits ontwerp die functioneert als vliegend zeil en die moderne vrachtschepen naar verwachting veel brandstof kan besparen. Hindernissen bij dit project laten zien welke uitdagingen er zijn om windaangedreven schepen een realiteit te maken, maar het project onderstreept Cargills commitment om te investeren in innovatieve scheepvaartoplossingen die de industrie willen transformeren. Door milieuvriendelijke scheepvaartpraktijken te blijven promoten en door samen te werken met verschillende groepen om vervuiling te beperken, kunnen klanten van Cargill hun eigen doelstellingen bereiken om de uitstoot van vervuilende stoffen te beperken en de aarde te beschermen voor toekomstige generaties.