skip to main content

Ontbossing en armoede bestrijden met duurzame soja

Na het openen van een sojaverwerkingsfabriek in Brazilië is Cargill gaan samenwerken met een natuurbehoudsorganisatie om de Amazone te helpen beschermen.

January 01, 2015

Gemeenschappen in het Braziliaanse Amazonegebied hebben lang te maken gehad met een complexe uitdaging: hoe kunnen inwoners geholpen worden om deel te nemen aan de regionale economie zonder dat dit tot een verdere vernietiging van de kostbare natuurlijke hulpbronnen leidt? Nadat Cargill in 2003 een exportterminal voor soja opende op het platteland van Pará, ontstond een nauw samenwerkingsverband met The Nature Conservancy (TNC) om deze uitdaging aan te gaan. Samen bedachten ze een oplossing waarmee lokale boeren in Brazilië kansen werden gegeven en de regenwouden werden beschermd.

De ultramoderne terminal van Cargill, die strategisch gelegen is bij de kruising van de Amazone met de rivier de Tapajós in de stad Santarém, gaf kleine boeren in de noordelijke regio gemakkelijker toegang tot exportschepen en zorgde daarnaast voor boten waarmee ze sneller de Atlantische Oceaan konden bereiken. Aanvankelijk vreesden natuurbehoudsorganisaties echter dat de terminal ontbossing in de hand zou werken doordat boeren werden aangespoord om regenwouden te kappen en te verbranden om ruimte voor gewassen te maken.

Om deze zorgen weg te nemen, is Cargill met TNC gaan samenwerken om in 2004 het Programma voor Duurzamere Soja op te zetten, dat als doel heeft de implementatie van de Braziliaanse Boswet te bevorderen en in gebieden waar bomen zijn gekapt de productie van soja uit te breiden, zodat ontbossing wordt tegengegaan. Door uitsluitend duurzaam geoogste soja van niet-ontboste grond te accepteren, sporen Cargill en TNC boeren aan om de wet na te leven, waarmee economische groei wordt gestimuleerd en natuurlijke hulpbronnen worden beschermd..

“Ik ken geen ander bedrijf dat zijn leveranciers helpt zich aan de wet te houden. Dit is de enige deelstaat in Brazilië waar grote bedrijven actief bezig zijn voor het behoud van de Amazone.”
— Benito Guerrero, Projectleider, The Nature Conservancy, 2010

De stappen die door Cargill en TNC zijn gezet, hebben tot aanzienlijke verbeteringen geleid. In Santarém kon ontbossing in slechts zes jaar gestabiliseerd worden, een prestatie waarvan sommigen dachten dat daar een eeuw voor nodig was. Bovendien kondigde Brazilië in 2014 aan dat ontbossing in de Amazone met bijna 80% gedaald is en heeft Santarém in de afgelopen jaren geen gevallen van ontbossing gemeld.

Vandaag de dag zijn Cargill en TNC nog steeds bezig Pará te ondersteunen, terwijl de regering zich voorbereidt de controle van de Amazone-regio op zich te nemen. Cargill is ook van plan de exportterminal verder uit te breiden, waarmee een infrastructuur ontstaat die zorgt dat de landbouwgemeenschap in Brazilië blijft groeien en ontwikkelen..

Supporting Brazilian Forest Inpage

Benito Guerrero van TNC bekijkt een inheemse boom uit de Amazone die deel uitmaakt van het Programma voor Duurzamere Soja om het regenwoud weer op te bouwen.