skip to main content

Medicijn aan zoet toevoegen ter bestrijding van de ziekte

Om Haïti te helpen de ziekte te bestrijden waar al bijna de helft van alle Haïtianen aan lijdt, doen de teams van Cargill mee aan het Haïti-programma van de University of Notre Dame.

January 01, 2015

Toen directielid Jim Reimer van Cargill Salt met pensioen ging, wist hij nog niet dat hij en het bedrijf zo'n belangrijke rol zouden gaan spelen in de hulp aan miljoenen Haïtianen in hun strijd tegen een verschrikkelijke ziekte. In 2012 raakte Reimer betrokken bij het Haïti-programma van de University of Notre Dame. Het doel van dat programma is om elefantiase tegen 2020 van het eiland te hebben verdreven.

Elefantiase wordt door muggen verspreid en kan leiden tot enorm opgezwollen lichaamsdelen. Daarnaast is er sprake van stigmatisering rondom de ziekte. Daardoor kunnen lijders geïsoleerd raken en verstoten worden door hun vergeving. De ziekte heeft ernstige gevolgen, maar toch is het één van de weinige infectieziektes die in potentie volledig uitgebannen kan worden. Reimer en een team van medewerkers van Cargill weten dat dit kan en zijn samen gaan werken met pater Thomas Streit C.S.C., de oprichter van het Haïti-programma van de University of Notre Dame om de ziekte voorgoed de das om te doen.

De oplossing werd gevonden in een smaakversterker die door Cargill wordt gemaakt: zout. Iedereen neemt regelmatig zout tot zich; daarom is medicatie toedienen via zout nou juist een ideale manier om de ziekte te bestrijden.

'Het doel is niet om zout op de markt te brengen. Het doel is om de ziekte zo snel mogelijk uit te verdrijven.'
— Jim Reimer, voormalig directielid Zout bij Cargill

Omdat Haïtianen normaal gesproken een zoutsoort gebruiken die niet helemaal zuiver is, was het moeilijker om de medicatie in het zout te verwerken. Om diverse hindernissen in de productie te kunnen nemen, is Cargill gaan samenwerken met het Haïti-programma van de universiteit en bood zij haar kennis en kunde aan. Daarnaast doneerde zij over drie jaar $150.000.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen kan het doel van het programma gehaald worden: tegen 2020 zal Haïti geheel verlost zijn van elefantiase. Onder de rook van de hoofdstad bevindt zich een nieuwe zoutfabriek, die bestuurd wordt door de Congregatie van het Heilige Kruis. De zoutfabriek produceert de enorme hoeveelheden versterkt zout. De behandelingsmethode met zout kan ook voor diverse andere gezondheidsproblemen op Haïti worden gebruikt, waaronder het ondervangen van een wijdverspreid jodiumtekort en om parasieten als mijnwormen, waar ook kinderen last van kunnen hebben, aan te pakken. Daarnaast kan het een bijdrage leveren aan de gezondheidszorginfrastructuur op Haïti.