skip to main content

Portret van een leider: David W. MacLennan

De zoektocht naar professionele groei leidt uiteindelijk terug naar Cargill: MacLennan wordt in 2013 benoemd tot CEO.

January 01, 2015

Het Amerikaanse spreekwoord 'You can’t go home again' wordt vaak gebruikt om aan te geven dat herinneringen het verleden idealiseren en dat teruggaan naar huis zelden zo fijn is als verwacht. Dave MacLennan is het daar niet mee eens. De huidige Chief Executive Officer van Cargill verliet het bedrijf in 2000, op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Twee jaar later keerde hij terug en begon aan zijn weg naar de hoogste functie.

Cargill heeft altijd een centrale rol gespeeld in het leven van MacLennan. Zijn vader Everett werkte 42 jaar voor het bedrijf. Hij begon als graanhandelaar en werkte zich op tot Senior Vice President van Global Human Resources. “Toen we in Chicago woonden, ging ik met de trein naar zijn kantoor”, herinnerde MacLennan zich. “Ik ging dan naar de telexkamer en bekeek de graanmonsters waar hij mee werkte. Dat maakte het echt voor me.”

Leadership Dave Mclennan Inpage
MacLennans vader Everett (foto boven) werkt tijdens zijn 42 jaar durende carrière bij verschillende Cargill-kantoren in de Verenigde Staten, waardoor zijn zoon de verschillende mogelijkheden binnen het bedrijf ontdekte.

Toen het tijd werd voor MacLennan om zelf een carrière op te bouwen, was hij niet overtuigd dat Cargill voor hem de juiste weg was. “Ik wilde ergens anders heen, naar een kleiner bedrijf, en mijn eigen identiteit en reputatie bepalen”, zei hij. MacLennan begon zijn carrière als loopjongen en kantoormedewerker bij de Chicago Board of Trade, een van de landelijke centra voor de handel in landbouwproducten. Hij werkte zich via verschillende functies op tot Senior Vice President bij LIT America in Chicago. Voor zijn toekomst zag hij minder mogelijkheden om te leren, groeien en vooruit te komen: drie carrière-elementen waarvan hij wist dat deze beschikbaar waren bij een bedrijf als Cargill.

MacLennan trad in 1991 in dienst bij Cargill waar hij verschillende managementfuncties had in de Verenigde Staten, Londen en Genève, onder andere functies bij Cargill-bedrijven op het gebied van financieel en risicomanagement, energie en dierlijke proteïnes. In 2000 werd MacLennan een baan aangeboden waarin hij de leiding kreeg over een bedrijf dat een ommekeer nodig had. Hij trad in dienst bij U.S. Bancorp Piper Jaffray in Minneapolis in Minnesota, als hoofd van Fixed Income Capital Markets.

Twee jaar later keerde hij terug naar Cargill, maar deze keer voorgoed. Hij ging leiding geven aan de aardoliehandel van het bedrijf en diende als platformleider voor Risk Management and Financial Services waarvoor hij verhuisde naar Genève. Hij werd geïnspireerd door de nieuwe strategische doelstellingen van het bedrijf en de wijzigingen bij leiderschap en talentmanagement. “Het voelde alsof MacLennan nooit weggeweest was bij Cargill”, zei Greg Page die CEO was vóór MacLennan. “Hij kreeg alleen een ontwikkelingskans die wij hem op dat moment niet konden bieden. Ik denk dat hij altijd wel wist dat Cargill de juiste cultuur en plaats is voor hem.”

In 2004 keerde MacLennan terug naar de Verenigde Staten om te helpen bij het beheren van de groeiende portfolio in dierlijke proteïnes. Hij werd benoemd tot Chief Financial Officer en in 2008 gekozen in de Board of Directors van Cargill. In 2011 werd hij gekozen tot President en Chief Operating Officer. Toen Page in 2013 Executive Chairman werd, werd MacLennan CEO.

“We voeren vaak onderlinge benchmarks uit bij Cargill-bedrijfsunits … Maar veel van onze grootste uitdagingen en groeikansen, en natuurlijk onze concurrenten, liggen buiten het bedrijf. Dat bedoelen we als we zeggen dat we meer extern gericht moeten zijn.”
— David W. MacLennan, CEO van Cargill

Cargill viert in 2015 zijn eerste 150 jaar. MacLennans uitdaging is het bedrijf te positioneren voor toekomstige groei. Om dat te doen, brengt hij het bedrijf terug naar de basis. Hij roept het bedrijf op zich meer te richten op het succes van zijn klanten en operationele efficiëntie. Hij wil waarborgen dat de bedrijfsportfolio van Cargill effectief gebruikmaakt van mogelijkheden waarbij het bedrijf marktleider kan worden. MacLennan werkt ook aan het opbouwen van een cultuur van snelheid en flexibiliteit, met de nadruk op verantwoordelijkheid en het zoeken naar antwoorden buiten Cargill.

Een ander focusgebied is de mensen van Cargill. MacLennan gelooft dat consistente hoge prestaties voortkomen uit een veilige en inclusieve werkomgeving waarin werknemers kunnen groeien, net als hijzelf, terwijl ze bijdragen aan het succes van het bedrijf. Hij erkent ook de enorme verantwoordelijkheid die Cargill en zijn werknemers dragen bij het oplossen van een aantal van de meest urgente wereldproblemen, waaronder de duurzame voeding van een wereldbevolking die bijna negen miljard zielen telt.

“Bij elk kritiek kruispunt in de eerste 150 jaar van dit bedrijf, hebben een of meer mensen van Cargill het verschil gemaakt”, zei MacLennan. “Het is onze erfenis. Het zit in ons DNA. Het is wie we zijn. Er liggen uitdagingen op ons te wachten. Voor mij zijn het kansen voor mensen om dit bedrijf nog groter te maken. Ik heb veel vertrouwen in onze toekomst en rol als leider in de wereld.”