skip to main content

Schaarste bestrijden in de Hoorn van Afrika

Cargill doneert en levert 10.000 ton rijst aan Oostelijk Afrika om gezinnen te helpen in de hevigste periode van droogte in 65 jaar.

January 01, 2015

In 2011 hield een verschrikkelijke periode van droogte de Hoorn van Afrika in zijn greep, met name de landen Djibouti, Eritrea, Ethiopië en Somalië. Dit leidde tot een enorm voedseltekort in de gehele regio. Ruim 13 miljoen mensen — dit is te vergelijken met het aantal inwoners van Los Angeles en Berlijn samen — hadden onmiddellijk voedselhulp nodig.

In Somalië was de situatie zelfs extreem. En, voor het eerst in 20 jaar, riep de Verenigde Naties officieel een schaarstetoestand uit in Somalië; dit is een specifieke toestand die veroorzaakt wordt door ernstige honger, ondervoeding en daarmee verband houdende sterfte. De noodsituatie werd nog complexer doordat het land vanwege 20 jaar oorlog en geweld niet meer in staat was om de burgers te helpen, waardoor humanitaire hulporganisaties ook geen toegang hadden tot het land om hulp te bieden. Honderdduizenden Somalische gezinnen hadden geen keus en doorkruisten het land te voet op zoek naar wat eten in de overvolle vluchtelingenkampen in het noordoosten van Kenia.

Sinds 2001 spant Cargill zich al in om voedselzekerheid te waarborgen in alle gemeenschappen ter wereld, en dat naast het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, de grootste humanitaire organisatie die zich bezighoudt met wereldwijde hongersnoden. Om de benarde situatie in de Hoorn van Afrika aan te pakken, werkten Cargill en het WFP-onderdeel in de VS samen om voedsel af te leveren op plekken waar er het hardste voedsel nodig was.

Het rijsttransport van Cargill wordt na een reis van 23 dagen van India naar Afrika verdeeld over de negen districten in Kenia waar de behoefte aan voedsel het grootst is.

Met de steun van de familiale aandeelhouders kocht en leverde Cargill meer dan 10.000 ton rijst. Dit was genoeg om een miljoen mensen een maand lang van eten te voorzien.

“Dit is de grootste, unieke donatie van een bedrijf aan het Wereldvoedselprogramma en hiermee wordt echt het verschil gemaakt in dit deel van Afrika.”
— David Orr, woordvoerder voor WFP oostelijk en zuidelijk Afrika

Tijdens de actie werd een groot beroep gedaan op Cargills expertise op het gebied van inkoop, transport en logistiek. Het bedrijf regelde de inkoop en verpakking van de rijst in zakken bij molens in India en hield toezicht toen de vracht op een schip werd geladen in Kakinada. Na een reis van 23 dagen over de Indische Oceaan arriveerde de rijst in november in Mombasa, Kenia. Vanuit daar werd de rijst overdragen aan het WFP en uitgedeeld aan gezinnen in nood in negen districten van Kenia.

“Wij zijn een bedrijf dat voedsel verplaatst van welgestelde delen van de wereld naar hulpbehoevende delen, iedere dag weer. Voor deze donatie konden wij onze unieke capaciteiten inzetten ten gunste van hulpbehoevenden, en dat gaf heel veel voldoening,” zegt Ivan Fernandes, Country Manager voor Kenia van Cargill.

“Het was erg zwaar om te proberen om mijn gezin te eten te geven. Ik was zelfs bang dat mijn kinderen het niet zouden overleven. Maar dankzij deze hulp kan ik nu aan andere dingen denken, omdat we ten minste zeker weten dat er te eten is.”
— aldus Rachel Gharo, een geholpen persoon in Kenia

De rijstdonatie van Cargill kwam voort uit een dringend verzoek van Dr. Rajiv Shah, bestuurder van het United States Agency for International Development, aan de toenmalige CEO van Cargill, Greg Page. Dr. Shah zei dat er nog duizenden kinderen meer zouden sterven in de Hoorn van Afrika als er geen gerichte actie zou worden ondernomen om hen te redden.

“Noodhulp bieden is het juiste om te doen in zo'n situatie,” zei Greg Page, voorzitter en Chief Executive Officer van Cargill. “Maar de publieke en private sectoren moet ook gericht aan langdurige oplossingen gaan werken om honger tegen te gaan en samenwerken om ervoor te zorgen dat alle zeven miljard mensen op deze planeet toegang hebben tot veilig, voedzaam en betaalbaar voedsel.”