skip to main content

Transvetten verwijderen uit de befaamde frietjes van McDonald's®

De wereldwijde restaurantketen gebruikt een nieuw oliemengsel dat door Cargill is ontwikkeld om te voldoen aan de belangrijkste trends van consumenten en om de voedingswaarde van zijn menu's te versterken.

January 01, 2015

Vóór 2005 werden er veel transvetten gebruikt in de bereiding van voedingsmiddelen: van Franse frietjes en margarine tot popcorn en taartdeeg. Hoewel deze vetzuren hebben bijgedragen aan een langere houdbaarheid en verminderde koeling van verschillende producten, worden diëten met veel transvetten in verband gebracht met hartziekten.

Aan het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw heeft Cargill een bedrijfstakanalyse laten uitvoeren die voorspelde dat consumenten transvetten achterwege zouden laten en op zoek zouden gaan naar gezondere alternatieven. Als gevolg hiervan heeft Cargill enkele van zijn belangrijkste klanten benaderd om hen op de hoogte te stellen van mogelijke consumentenbehoeften die waarschijnlijk binnen tien jaar zouden optreden. McDonald’s® was een van de eerste bedrijven die hierop reageerde en heeft met Cargill samengewerkt om nul gram transvet per portie frietjes te bereiken, zonder dat dit de smaak, textuur of kwaliteit heeft beïnvloed.

Gedurende de daaropvolgende zeven jaar heeft Cargill nieuwe oliemengsels ontdekt om gezondere alternatieven te vinden. De zoektocht omvatte experimenten met 18 verschillende oliesoorten, waarbij op zeven locaties onderzoeken werden uitgevoerd en waarbij feedback van meer dan 30.000 klanten is verzameld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oplossing: Clear Valley raapzaadolie met hoog oliezuurgehalte. Deze unieke olie behield alle voordelen van traditionele raapzaadolie: het laagste gehalte verzadigd vet uit alle plantaardige oliën en 0 gram transvet per portie, maar bood daarnaast een verbeterde stabiliteit en zorgde dat het vet minder vaak vervangen hoefde te worden. Dankzij het raapzaadoliemengsel met hoog oliezuurgehalte kon McDonald's de voedingswaarde van zijn Franse frietjes verbeteren, maar bleef de hoogwaardige smaak ervan behouden.

De oplossing van Cargill heeft de verwachtingen van McDonald's overtroffen en heeft de populaire fastfoodgigant voorbereid op de verschuiving in de industrie naar gezondere oliealternatieven rond 2005. Het heeft McDonald's geholpen om zijn doelstellingen te bereiken met betrekking tot het terugdringen of verwijderen van transvetten uit gefrituurde voedingsmiddelen zonder het gehalte verzadigd vet te verhogen. Bovendien heeft het innovatieve mengsel de smaak, textuur of kwaliteit niet aangetast en zijn de werkzaamheden in de restaurants nauwelijks beïnvloed.

De raapzaadolie met hoog oliezuurgehalte van Clear Valley is door klanten als beste verkozen met betrekking tot “smaak, knapperigheid en algemene voorkeur” en kreeg gemiddeld de hoogste sensorische score en het beste voedingsprofiel in testen die zijn uitgevoerd door FryTest.com. Daarnaast heeft Cargill de oogstopbrengst van raapzaadvarianten met hoog oliezuurgehalte onophoudelijk verbeterd door te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor kunnen kwekers meer raapzaad met hoog oliezuurgehalte ontwikkelen voor McDonald's op 20,5% minder landoppervlak in vergelijking met de grond die in 2007 vereist was om dezelfde hoeveelheid olie te kunnen leveren. Dankzij deze hoge oogstopbrengsten is Cargill in staat geweest om de rentabiliteit voor de kweker te maximaliseren en de jaarlijkse inputkosten van McDonald's te verminderen.

Sinds het oliemengsel in 2008 in McDonald's werd geïntroduceerd, hebben ook andere klanten de stap genomen om Cargill te laten helpen de transvetten in hun voedingsmiddelen te minimaliseren. Dankzij deze samenwerkingsverbanden blijft Cargill er onophoudelijk naar streven om steeds gezondere voedingsmiddelen te produceren voor een alsmaar groeiende bevolking.