skip to main content

Voedselzekerheid bevorderen betekent iedereen toegang geven tot voedzaam en betaalbaar voedsel: een enorme, complexe onderneming.

In zijn missie om de wereld te voeden en voedselzekerheid te bevorderen, werkt Cargill op verschillende manieren en via vele sectoren aan het verbeteren van wereldwijde voedselsystemen.

Cargill werkt samen met andere organisaties om boeren landbouwkundige technieken te onderwijzen die hen helpen hun productiviteit en inkomsten te verhogen.

Open handelsstromen zorgen dat voedsel van plekken met overschotten naar plekken met tekorten wordt verplaatst, waardoor mensen in arme gebieden goedkoper voedsel kunnen kopen.

Afrika, en de wereld, voeden is een complexe uitdaging waarvoor publieke, private en non-gouvernementele instanties moeten samenwerken.

Voedselzekerheid in de wereld bevorderen 

Cargills werk in het wereldwijde voedselsysteem geeft een uniek inzicht in wat er nodig is om toegang tot veilig, betaalbaar en voedzaam voedsel voor iedereen te garanderen. 

January 01, 2015

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat er vandaag de dag ongeveer 800 miljoen chronisch ondervoede mensen op de wereld zijn, wat neerkomt op één op de negen, waaronder veel kinderen. Hoewel de wereld grote vooruitgang heeft geboekt in het verminderen van honger, blijft het voeden van de wereld een uitdaging.

De wereldbevolking groeit niet alleen, maar wordt ook stedelijker en groeit het snelst in gebieden die niet geschikt zijn voor voedselproductie. Ondertussen moeten boeren zich aanpassen aan nieuwe productie-uitdagingen die een veranderend klimaat met zich meebrengt. “Wereldwijde voedselzekerheid is een grote uitdaging,” zegt Greg Page, uitvoerend voorzitter van Cargill. "Daar is samenwerking en een multidisciplinaire aanpak voor nodig.”

“Dit is geen probleem dat beetje bij beetje kan worden opgelost, maar in zijn geheel aangepakt moet worden.”
— Greg Page, uitvoerend voorzitter van Cargill

Het goede nieuws is dat het wereldwijde voedselsysteem op dit moment genoeg voedsel produceert om aan de voedingsbehoeften van de wereld te voldoen. Boeren over de hele wereld hebben hun graan- rijst- en oliezadenproductie sinds 1975 verdubbeld door zich aan te passen aan veranderende groeiomstandigheden, genetische en landbouwkundige verbeteringen en een toegenomen "intensificatie": de techniek waarbij meer gewassen worden geproduceerd zonder nieuwe grond te gebruiken. Maar de toegang tot deze overvloed blijft uit balans ten gevolge van extreme armoede, handelsbarrières, oorlogen, en inefficiënte opslag en infrastructuur voor vervoer.

Om deze ongelijkheid te corrigeren en zijn belofte om mensen te voeden na te komen, werkt Cargill zowel alleen als met anderen om de toegang tot voedsel te vergroten, de landbouwproductiviteit te verbeteren en de inkomsten van boeren te verhogen, dit alles met verantwoordelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het bedrijf pleit voor beleidsregels die de voedselzekerheid verbeteren en boeren helpen te groeien en ontwikkelen . Cargill gelooft dat om voldoende, veilig en betaalbaar voedsel te bieden, het de open handel moet steunen en, net zo belangrijk, de wetenschap en technologie moet omarmen die zorgen dat boeren het beste uit hun grond kunnen halen.

Het werk van Cargill om voedselzekerheid te bevorderen bestaat er onder andere uit landen te wijzen op hun eigen mogelijkheden. Als landen gewassen oogsten die het meest geschikt zijn voor de natuurlijke groeiomstandigheden en er open voor staan het overschot dat ze produceren te verhandelen, creëren ze een belangrijk positief effect. Deze uitwisselingen dragen eraan bij dat er niet alleen op een meer winstgevende manier meer voedsel wordt geproduceerd, maar ook op een duurzamere manier.

Open, op vertrouwen gebaseerde handel zorgt dat voedsel op de plekken komt waar het nodig is, met name in de verarmde, uitbreidende landen die nu met voedseltekorten te maken hebben. In de laatste 50 jaar heeft een toegenomen voedselproductie in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oost-Europa het voedsel geleverd dat nodig was om de groeiende bevolking in Azië, het Midden-Oosten en Afrika te voeden. In 2014 investeerde Cargill 3,2 miljard dollar in middelen en faciliteiten die voedsel efficiënter moesten helpen verplaatsen van waar het verbouwd wordt naar waar het het meest nodig is.

“Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Maar als je ver wilt komen, ga dan samen.”
— Afrikaans gezegde

Maar het vermogen om de wereld te voeden hangt af van succesvolle boeren op elk productieniveau. Om hen te helpen hun essentiële rol in het wereldwijde voedselsysteem te vervullen, helpt Cargill toegang te bieden tot inputs, kredieten, opslag, distributie en technologie. Het maakt gebruik van zijn langdurige samenwerkingsverband met CARE om duizenden gezinnen op het platteland in Afrika, India, Brazilië en Centraal-Amerika uit de armoede te halen door boeren te onderwijzen en initiatieven van de gemeenschap te steunen. Het bedrijf werkt ook samen met organisaties als het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Global Alliance to Improve Nutrition om honger in gemeenschappen over de hele wereld tegen te gaan.

Hoewel er nog steeds obstakels zijn, is Cargill optimistisch over het vermogen van de wereld om chronische honger te verminderen en zichzelf te voeden. Het bedrijf bevindt zich ook in een unieke positie om een groeiende bevolking te helpen deze uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid aan te gaan en toekomstige generaties de kans te geven te groeien en te ontwikkelen.