skip to main content

Innovaties gericht op veiligheid van vlees en voedsel

Cargill ontwikkelt veiligere voedselverwerkingsmethodes, met onder andere unieke manieren om schadelijke bacteriën van vlees te verwijderen.

January 01, 2015

Stap in een van de vele vleesverwerkingsfabrieken van Cargill en u zult zien dat wij ons richten op het ontwikkelen van veilige, hoogwaardige, duurzame producten om de wereld te voeden. Het bedrijf werkt hard met alle soorten voedsel om innovaties op het gebied van voedselveiligheid te ontwikkelen en toe te passen. Dit is een gespecialiseerd gebied waarbij gedacht moet worden aan het op de juiste wijze produceren, behandelen, bereiden en opslaan van voedsel om het gezondheidsrisico op door voedsel overgedragen ziektes te minimaliseren.

Een E. coli O157:H7-uitbraak in gemalen rundvlees zorgde er in 1993 voor dat het bewustzijn van de bevolking over de noodzaak voor verbeterde voedselveiligheid toenam om de mogelijk verschrikkelijke gevolgen van door voedsel overgedragen ziektes aan te pakken. Hoewel Cargill het gemalen rundvlees dat besmet was met E.coli O157:H7 niet had geleverd, leidde de gebeurtenis toch tot een sterke focus op het onderwerp. Gedurende de laatste 15 jaar heeft Cargill meer dan $ 1 miljoen in voedselveiligheid geïnvesteerd, inclusief nieuwe technologieën, verbeterde voedselveiligheidsprotocollen en verbeterde en uitgebreidere training. Dit allemaal om willekeurige en van nature voorkomende bacteriën als E. coli en Salmonella te bestrijden. Momenteel werken meer dan 700 Cargill-werknemers in de vlees-, varkens-, en pluimveeverwerkingsfabrieken in Amerika er fulltime aan om de veiligheid van vlees dat door Cargill wordt geproduceerd, te garanderen.

De toewijding van het bedrijf aan voedselveiligheid heeft in een heel aantal toonaangevende innovaties geresulteerd. Na de uitbraak van E. coli in 1993 hielp het bedrijf mee aan de ontwikkeling van stoompasteurisatie, een proces waarbij geslacht vlees met stoom wordt bedekt om 99,9% van de bacteriën op het oppervlak te doden. Het systeem werd binnen twee jaar goedgekeurd door de het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), waardoor Cargill een van de eersten was die het grensverleggende systeem introduceerde. Thermale pasteurisatie, waarbij het vlees wordt gewassen met stoom of warm water, gebeurt nu standaard in alle vleesverwerkingsfabrieken van Cargill.

Het bedrijf blijft zich inspannen om door voedsel overgedragen ziektes te bestrijden. Aan het begin van 2000 stelde Cargill de "Hide-On Carcass Wash" in om het ontstaan van E. coli nog meer te verminderen. Met deze methode, die mede ontwikkeld is door Cargill, worden draaiende borstels en een zachte, antibacteriële oplossing gebruikt om de huid van rundvee te schrobben; de rundvee-versie van een autowasstraat.

De laatste tijd richt Cargill zijn inspanningen voor voedselveiligheid op de Salmonella-bacterie in kalkoen en rundvlees. Nadat het bedrijf in 2011 gemalen kalkoen terugriep vanwege een mogelijke besmetting met Salmonella Heidelberg, ontwikkelde een team van voedselveiligheidsexperts van Cargill Threshold Testing voor Salmonella ter vervanging van een tijdrovende en dure methode. Tijdens deze procedure wordt elke batch geproduceerde producten steekproefsgewijs gecontroleerd en worden deze monsters getest op hoeveel Salmonella erin zit. Cargills methode vermindert het risico op een uitbraak door rauwe kalkoen- en vleesproducten die Salmonella bevatten, en vermindert tegelijkertijd de kosten van het produceren en scheiden van rauwe kalkoen- en vleesproducten die Salmonella bevatten.

Threshold Testing legt de nadruk op het niveau van Salmonella-bacteriën en vervangt testen die alleen de aanwezigheid van de bacterie constateren. Bij meer dan één Salmonella-cel per gram in een batch gemalen vleesproducten wordt het betreffende product gekookt om alle bacteriën te doden. Producten die voor deze test slagen met minder dan één Salmonella-cel per gram, worden binnen acht tot twaalf uur vrijgegeven voor verkoop, zodat Cargill efficiënt een betrouwbare voorraad rauwe producten aan klanten kan leveren. Zo worden productieketens het minst verstoord.

Als een leider op het gebied van voedselveiligheid en pionier van meerdere praktijken die industriestandaarden zijn geworden, deelt Cargill zijn voedselkennis en aanbevolen praktijken die het ontwikkelt, met de industrie. Cargill ziet voedselveiligheid niet als een concurrerend voordeel. Door samen te werken met regelgevers, brancheorganisaties, telersverenigingen, klanten, collega's en anderen kan Cargill zich beter aan zijn beloften houden door elke dag opnieuw en bij elke portie veilig voedsel te leveren.

Thermale pasteurisatie en Threshold Testing zijn slechts twee van de vele innovatieve prestaties die Cargills team voor voedselveiligheid, kwaliteit en regelgeving heeft geleverd in de continue strijd om de veiligheid van Cargills vleesproducten te garanderen.