skip to main content

In Rusland is er volop aandacht voor zuivel

Vanwege de dalende inkomens voor boeren, en de wijdverspreide melktekorten, leidt de zuivelcrisis in Rusland tot een creatieve, gezamenlijke oplossing.

January 01, 2015

In 2010 was de efficiënte zuivelproductie in Rusland een dagelijks terugkerende uitdaging geworden. Een jarenlange trage agrosector heeft geleid tot een cyclus van beperkingen. Het begon met voeding voor koeien en lagere opbrengsten per koe en heeft geleid tot een enorm tekort in de melkproductie in het hele land. Zelfs met hogere consumentenprijzen werd de cyclus van beperkingen niet doorbroken.

Met een netwerk van diervoederklanten in Rusland, bevond Cargill zich in een gunstige positie voor het oplossen van het probleem. Het bedrijf stelde vast dat problemen met boerderijmanagement en fundamentele diëten van lage kwaliteit de kern van het probleem vormden. Rusland had een gemiddelde melkproductie van 4.500 liter melk per koe, per jaar, wat bijzonder laag was in vergelijking met het gemiddelde van 7.000 liter in Europa en 10.000 liter in de Verenigde Staten. Maar de volatiliteit van de markt hield de eerste pogingen om het probleem aan te pakken tegen.

Cargill besloot het over een andere boeg te gooien en te gaan samenwerken met Danone Company, de wereldwijde leider op het gebied van verse zuivel en de grootste melkinkoper van Rusland. Dit was niet de eerste keer dat de twee gingen samenwerken. Cargill en Danone werkten in 2010 samen in de VS, waar ze een reeks nieuwe zuivelfaciliteiten en verwerkingsfabrieken oprichtten. Cargill keek terug op de vorige gezamenlijke onderneming voor ondersteuning en dacht dat het succesvolle model wel kon worden aangepast aan de unieke omstandigheden in Rusland.

Het doel was om de plaatselijke, kleinschalige boeren te benaderen als één bedrijf en direct samen te werken met landelijke melkveeboerderijen. Danone zou helpen nieuwe cycli van landbouwstabiliteit, marktconcurrentie en winstgevendheid te genereren. Cargill speelde een rol door diervoeder van hoge kwaliteit en services voor voedingsadvies te leveren, om zo de voedingsprogramma's van de boeren efficiënter te maken.

Dit programma is in 2012 van start gegaan met een proef bij 18 boerderijen. De dagelijkse melkproductie ging snel omhoog, met 1,3 liter per koe, per dag, waardoor de gehele opbrengst met 8% steeg. Omdat er direct vooruitgang werd geboekt met het programma, begonnen Cargill en Danone het project landelijk uit te rollen en boeren in heel Rusland te benaderen.

Maar toen Danone naar de boeren stapten, reageerden ze tegen de verwachtingen in terughoudend en stonden ze niet open voor veranderingen. Voor de nieuwe benadering werden boeren gevraagd oude technieken te vergeten, nieuwe technologieën te omarmen en meer geavanceerde diervoedersystemen te gaan gebruiken. Danone benadrukt de voordelen van hogere inkomsten in vergelijking met de nadelen van duurder diervoeder, en laten boeren zien dat ze op de lange termijn meer succes zullen behalen.

Danone Dairy Farmers Inpage Rick Canfield, een zuivelconsultant van Cargill, gaat op bezoek bij melkveehouderij Verbilovskoye, waar hij de gezondheid van de koeien evalueert en voedingsadvies geeft.

Uiteindelijk loonde hun vasthoudendheid. Na de prijs-kwaliteitverhouding van het nieuwe programma te hebben geëvalueerd, meldde melkveehouderij Verbilovskoye, een grote producent, een aanzienlijke toename in de productie, van 1,5 tot 3,5 liter per koe, per dag na een testperiode van één jaar.

“Boeren profiteren door betere opbrengsten en hogere inkomsten te behalen. Danone profiteert van een stabiele toelevering van goede melk en Cargill profiteert van een hogere verkoop zonder risico op betalingsachterstanden voor het diervoeder.”
— Vitaly Akimov, Dairy Business Group Manager, Cargill Animal Nutrition Rusland

Vandaag de dag nemen meer dan 55 (ongeveer 5%) Russische boerderijen deel aan dit innovatieve programma. Dit geeft een aanzienlijke verschuiving in houding weer, omdat boeren nu moderne zuiveltechnologie toepassen. Het resultaat is hogere inkomens voor boeren en vooruitgang in deze essentiële markt.